Ez a kérdés állt a 2016. december 5-én a Független Médiaközpont, a Főszerkesztők Fóruma és a Goethe Intézet által közösen rendezett nemzetközi konferencia középpontjában, ahol magyar és külföldi szakértők vitatták meg a legfontosabb technológiai, tulajdonosi és üzleti változások hatásait az újságírásra.

A szervezők részéről Orbán Sándor (Független Médiaközpont), Michael Müller-Verweyen (Goethe Intézet), Móricz Ilona (Független Médiaközpont) és Weyer Balázs (Főszerkesztők Fóruma) szintén a szerkesztők és általában az újságírás megváltozott szerepét és ennek következményeit hangsúlyozták megnyitó beszédeikben. Mindannyian feltették azt a kérdést, hogyan védhető meg az újságírói minőség, miközben a média gyorsan kénytelen alkalmazkodni az új körülményekhez. Emellett Weyer Balázs bejelentette a Minőségi Újságírás díj közelgő újraindítását is.

Orbán Sándor (CIJ) megnyitója (©Goethe-Institut Foto: Felvégi Andrea)

Orbán Sándor (CIJ) megnyitója (©Goethe-Institut Foto: Felvégi Andrea)

A jó, a rossz és az újságíró” című vitaindító előadásában Hubert Seipel neves német újságíró és dokumentumfilm-készítő a frissen megválasztott amerikai elnök, Donald Trump médiára gyakorolt hatását elemezte. Megítélése szerint az amerikai média annyira Trump-ellenes, hogy az már az újságírás és az újságírók objektivitását komolyan megkérdőjelezi. Brankica Petkovic pedig a szerkesztők megváltozott szerepéről tartott előadást egy nemrégiben elkészített délkelet-európai médiakutatás alapján. Hangsúlyozta, hogy a szerkesztők – különösen a balkáni országokban, de Magyarországon is – egyre inkább üzletemberek módjára viselkednek, és inkább a tulajdonosok érdekeit szolgálják az újságírókéval szemben. Ez a gyakorlat pedig egyre inkább megkérdőjelezi a média integritását és függetlenségét.

Ezt követően az előadókhoz egy kerekasztal-beszélgetés keretében csatlakozott Dési András, a megszüntetett Népszabadság főmunkatársa, Bátorfy Attila, az Átlátszó.hu adatújságírója, Dr. Polyák Gábor, a Pécsi Tudományegyetem docense és a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője, illetve Weyer Balázs, a Főszerkesztők Fórumának elnöke. A beszélgetés kezdetén a moderátor, Horvát János (a Független Médiaközpont Kuratóriumának elnöke) arra kérte a résztvevőket, hogy ezúttal megoldásokat keressünk a média számos problémájára. Mindezek közül jelen pillanatban az tűnik a legsúlyosabb gondnak, hogy a legtöbb médium pénzügyi befektetők tulajdonába került, ahelyett, hogy olyanok vásárolnának lapokat, akik elkötelezettek az újságírás iránt. Ezt a beszélgetés résztvevői több évtizedre kiható problémának látják, amelyet csak a közönség edukálásával és új üzleti modellek kifejlesztésével lehetséges megoldani. Emellett többen komoly aggodalmukat fejezték ki a magyar állam piactorzító médiavásárlásai és hirdetési szokásai miatt, amelyek korrupttá és hiteltelenné teszik az érintett médiumokat.

Kerekasztal-beszélgetés (©Goethe-Institut Foto: Felvégi Andrea)

Kerekasztal-beszélgetés (©Goethe-Institut Foto: Felvégi Andrea)

Vincent Duffy, a Michigan Radio hírigazgatója és a Radio/Television/Digital News Association (RTDNA) elnöke tartotta a második szekció egyik vitaindító előadását. Ebben német kollégájához hasonlóan Donald Trump szerepén keresztül világított rá a médiában bekövetkezett komoly változásokra. Kiemelte, hogy korábban az újságíróknak sokkal több hatása volt a közvélemény napirendjének alakítására is, ma azonban ez egyetlen tweettel is kivételes mértékben befolyásolható. Emellett a közönség bizalmának fontosságát és az újságírók és a nyilvánosság oktatását, értékekre nevelését, az újságírók összefogását és szakmai érdekeikért való kiállását hangsúlyozta, hogy a média kilábaljon a jelenlegi bizalmi válságából.

Grzegorz Piechota előadása (©Goethe-Institut Foto: Felvégi Andrea)

Grzegorz Piechota előadása (©Goethe-Institut Foto: Felvégi Andrea)

A Facebook és algoritmusainak hihetetlen hatásaira hívta fel a figyelmet előadásában Grzegorz Piechota, a Harvard Business School kutatója és a Gazeta Wyborcza volt hírszerkesztője. Rámutatott, hogy bár a Facebookot nem tekintjük önálló médiumnak, mégis sokkal nagyobb szerepe van a mai médiarendszerben, mint bármilyen lapnak, hiszen az Egyesült Államokban például már az emberek fele a közösségi médián keresztül fogyaszt híreket. Ráadásul az amerikai választásokat számos hamis hír határozta meg, amelyek a Facebook algoritmusainak hatására terjedhettek el ilyen komoly mértékben.

A második kerekasztal-beszélgetés (©Bellai László)

A második kerekasztal-beszélgetés (©Bellai László)

Az eseményt záró kerekasztal-beszélgetésen Grzegorz Piechota és Vincent Duffy mellett Kustánczi Norbert, a 24.hu főszerkesztője, Pethő András, a Direkt36 oknyomozó újságírója és Roznár Gyöngyi, a Nyugat.hu főszerkesztője vett részt. A Facebook és más közösségi médiacsatornákon megjelenő hírek és álhírek szerepe ez alkalommal is központi szerepet kapott. A résztvevő újságírók rámutattak, hogy még a nagy médiacégek is igyekeznek a Facebookon is eladható címeket adni a cikkeiknek, így próbálnak megfelelni a fogyasztók igényeinek. Emellett ismét szóba került az amerikai média teljesítménye, illetve kudarca abban, hogy nem vette észre vagy nem tulajdonított kellő jelentőséget a választást meghatározó tényleges folyamatoknak. Hozzátették, az ilyen hibák kiküszöböléséért és a közönség szélesebb rétegeinek megszólításáért sokat tehetne az erős és független helyi média.

A rendezvény része a Független Médiaközpont „Az újságírás újraindítása” című projektjének, amelyet a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány támogat.

További képek az eseményről (Fotósok: Bellai László és ©Goethe-Institut Foto: Felvégi Andrea)