A podcast eredetéről, jellemzőiről és készítésének gyakorlati alapjairól volt szó azon a műhelyfoglalkozáson, amelyet a Független Médiaközpont szervezett 2016. december 6-án újságírók és médiaszakos hallgatók számára.

A podcast idehaza egyelőre korlátozottan ismert formátum, annak ellenére, hogy mind fogyasztói, mind újságírói szempontból igen praktikus műfaj: nem időhöz kötött, tömegközlekedés, autóvezetés vagy sportolás közben ideális szórakozás, elkészítése pedig minimális költséggel és technikai felszereltséggel megoldható. Mindezt tapasztalatból tudják a workshop előadói, Pohly Ferenc (digitális termékfejlesztő, újságíró, az Origo és a VS.hu egyik alapítója) és Szedlák Ádám (újságíró, blogger, podcaster), akik többek között a hetente megjelenő Meti Heteor podcast készítői és műsorvezetői.

 

Hogyan képzeljük el a podcastot?

Hogyan képzeljük el a podcastot?

Rövid bevezetőjük után – amiből például megtudhattuk, hogy a podcast elnevezés valóban az iPod nevéből származik, és hogy Magyarországon a podcastot hallgatók 90%-a fiatal férfi, –egy időre átadták a szót Vincent Duffy-nak, az amerikai Michigan Radio hírigazgatójának, aki egyben elnöke is az Egyesült Államok egyik legnagyobb szakmai szervezetének, a Radio-Television-Digital News Association-nek (RTDNA). Duffy elmondta, hogy az Egyesült Államokban nagyjból kiegyenlített a nemek aránya a podcast hallgatói között és általában véve elterjedtebb a podcast-hallgatás, mint más országokban. Az egyik legnépszerűbb „podcastgyártó” a közszolgálati rádió, az NPR. Aki ezzel az eszközzel élni kíván, érdemes jól csengő címet adnia, fontos a kiváló hangminőség, a jó szerkesztés, mert a podcast egyetlen perce sem lehet unalmas vagy fölösleges, máskülönben könnyű elveszíteni a hallgatókat.

Ezt követően visszatértünk a magyar piachoz, amin egyelőre jelenleg csak kb. 100 podcast-csatorna osztozik. Ami a témákat illeti, komoly hiány mutatkozik a közéleti, politikai podcastokból. Ezután az előadók sorra vették, hogyan, milyen felszereléssel érdemes a podcast-készítésbe belevágni, és arról is volt szó, hogy reklámok, szponzoráció vagy a hallgatók támogatásának segítségével akár még bevételhez is lehet jutni belőle. Megélni még ebből nem lehet, ennél a podcast-készítéssel járó ismertség nagyobb hasznot jelent.

Kiváló a hangulat Vincent Duffy előadásán

Kiváló a hangulat Vincent Duffy előadásán

A podcast-mesterség persze nem egyszerű, rengeteg olvasást és felkészülést igényel, és persze nem árt ismerni a jogi környezetet sem még akkor is, ha a podcast a blogokhoz hasonlóan nem minősül sajtóterméknek, így nem vonatkoznak rá olyan szigorú szabályok – mondta Bodrogi Bea jogász a foglalkozáson. Emellett az előadók elmondták, hogy a jó podcast mindig függ a műsorvezető(k) személyiségétől és stílusától, valamint az is fontos, hogy érthetően, hosszú szünetek és egymás szavába vágás nélkül beszéljenek. Végül pedig szó volt arról is, milyen szerveren tárolhatjuk, illetve hol érdemes közzétenni és hirdetni az elkészült podcastokat.

A rendezvény része a Független Médiaközpont Az újságírás újraindítása” című projektjének, amelyet a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány támogat.

További képek a foglalkozásról (© Kiss Eszter)