A „Szakkolis Databánya” csapata nyerte a 2018. évi újságírói hackathon első díját a 2018. március 23-án megtartott egynapos versenyen. Az „Adatból sztori” címmel megrendezett hackathon során a résztvevők adatok elemzésével, rendszerezésével kerestek olyan vizuálisan is ábrázolható összefüggéseket, amelyekre történeteket lehet építeni. A második díjat a „Déta”, a harmadik díjat pedig a „Kis Hukk” csapata nyerte.

Összesen kilenc csapat nevezett az idei eseményre, amelyet a Független Médiaközpont partnereivel – K-Monitor, Főszerkesztők Fóruma, Precognox – és szakmai együttműködő partnerként a Központi Statisztikai Hivatallal (KSH) együttműködésben szervezett. Az idei verseny a második újságírói hackathon volt, az elsőt 2017 márciusában tartották.

A hackathonon újságrókból, programozókból és grafikusokból álló csapatok indulhattak. A KSH kifejezetten a hackathonra adatbázist állított össze, és a csapatoknak ezekből az adatokból kerestek összefüggéseket keresniük a nap folyamán, majd eredményeiket este hattól mutatták be.

Az újságírókból és adatszakértőkből álló szakmai zsűri – Kovács Marcell (KSH), Lőke András (Ittlakunk.hu), Minkó Mihály (Starschema), Neizer Anita (PHP Media) és Sáling Gergő (Direkt36.hu) – a prezentációkban összegzett és ábrázolt adatok relevanciája és eredetisége, a témajavaslat minősége, az adatvizualizációs eszközök használata alapján hirdetett nyertest

„Második alkalommal rendeztünk hackathont, ezúttal is jó volt látni a csapatokon belüli együttműködést, amelynek eredményeként szép, kreatív munkákat mutattak be a versenyzők.  Remélhetőleg ez ösztönzést ad az újságírók és a programozók, grafikusok közötti együttműködésének a hírmédia számos területén is” – mondta Orbán Sándor, a Független Médiaközpont igazgatója.

„Örülünk, hogy második alkalommal is részt vehettünk a versenyen. Az idei verseny témájának a használt lakások piacát javasoltuk, ami jó választásnak bizonyult, mert izgalmas eredmények születtek. Munkatársaim nagy odafigyeléssel állították össze az adatbázist, és a nap folyamán mentorként is segítettek a versenyzőknek az adatok felhasználásában és az eligazodásban a KSH más adatbázisaiban. Értékes visszajelzéseket kaptunk arról, hogy milyen adatbázisokkal tudjuk leginkább támogatni a felhasználókat, a sajtót. A KSH számára fontos tapasztalat látni, hogy a sajtó munkatársai milyen megközelítésben használják az adatainkat, milyen kérdésekre keresnek bennük választ. Érdeklődéssel figyeltük a vizualizációhoz használt eszközöket és ötleteket is. Gratulálunk valamennyi résztvevőnek és a nyerteseknek! Legközelebb is szívesen jövünk!” – mondta Kovács Marcell, a KSH főosztályvezetője, a zsűri tagja.

„Az esemény célja az volt, hogy az adathalmazokból tanulságos és meglepő, a közönséget lebilincselő prezentációk készüljenek, s ennek a kívánalomnak több csapat nagyszerűen eleget is tett. A feladat nem könnyű, hiszen rövid határidőre kell dolgozni, a team-munka során nem lehet sokat hibázni. A csapatok bizonyították, hogy ha egy témáról jó adatok állnak rendelkezésre, képesek jót alkotni. Kívánom, hogy az élet egyre több szeletéről legyenek ilyen bőséges, jól feldolgozható adatok, amelyek a hackathon-csapatok, illetve a szerkesztőségek kezében újságírási arannyá válhatnak” – nyilatkozta Lőke András, a zsűri elnöke.

„A hackathont nagyon szerettük. Izgalmas volt látni, hogy a csapatok honnan hová jutottak el, milyen eszközökhöz nyúltak, milyen történeteket építettek fel és a rendelkezésre álló rövid idő alatt milyen szép eredmények születtek. Néhányan most mentorkodtunk először, de határozottan nem utoljára!” – mondta Ilyés Virág, a Precognox munkatársa, aki két kollégájával mentorként segítette a csapatok munkáját a nap folyamán.

Fotók: Független Médiaközpont