Hogyan használhatják újságírók az Excelt és az SQL szervereket munkájukban? Erről tartott egynapos, gyakorlatközpontú műhelyfoglalkozásokat a Független Médiaközpont 2016. december 12-én és 13-án Crina Boros, nemzetközi adatújságíró-szakértő vezetésével.

A workshop kifejezetten tényfeltáró és gazdasági újságírók számára volt hasznos, akik rendszeresen dolgoznak nagy mennyiségű adattal. Az első napon az Excellel és a Google Fusion Tables szoftverrel ismerkedhettek meg. Megtanulták használni az Excel alapvető funkcióit, számításokat, szűréseket, hogyan készítsenek pivot táblákat és hogyan egyesítsenek táblázatokat ahhoz, hogy mintákat és történeteket vegyenek észre az adatsorokban. A második napon az Excelnél jóval nagyobb adatbázisokat is kezelni tudó, programkód alapú SQL szerverrel dolgozhattak a résztvevők. Ezzel a programmal, illetve programnyelvvel bonyolultabb adatelemzések végezhetőek, mint Excelben, valamint gyakran hatékonyabban összekapcsolhatóak két különböző adatbázisban szereplő információk.

Crina segít az SQL kódokat megírni

Crina segít az SQL kódokat megírni

A workshopokoat Crina Boros díjnyertes, szabadúszó oknyomozó újságíró és adatújságírás tréner vezette, akinek szakterülete az adatelemzés és a közérdekű adatigénylés. Munkáit a BBC, a Thomson Reuters, a Greenpeace, a The Black Sea és az OffshoreAlert publikálta. Jelenleg Londonban él, és nemzetközi szinten képzéseket tart adatújságíróknak. Idén júliusban már a Független Médiaközpont és a Pécsi Tudományegyetem nyári adatújságírói táborában is tartott egy alapozó kurzust.

A rendezvény része a Független Médiaközpont Az újságírás újraindítása” című projektjének, amelyet a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány támogat.

További képek a foglalkozásról (Fotók: Móricz Ilona és Kiss Eszter):