“A történet tárja fel a tényeket” címmel az adatokra épülő történetek strukturálásáról és a történetmondás hatékony technikáiról tartott kétnapos workshopot Luuk Sengers holland újságíró a Független Médiaközpontban 2016. november 16-17-én.

Az angol nyelvű workshopon oknyomozó újságírók vettek részt és példák és esettanulmányok segítségével ismerkedtek meg a “Story-Based Inquiry” módszertanával.A holland nagykövetség támogatásával megrendezett műhelyfoglalkozáson az oknyomozó újságírás gyakorlatának több kulcskérdését tekintették át, köztük a történetek szerkezeti felépítését, ami akkor különösen nehéz, ha nagy mennyiségű adattal dolgozik az újságíró. Az adatok kutatása, elemzése és vizuális megjelenítése mellett az írás kompozíciós és stiláris aspektusai igen fontos helyet kaptak a foglalkozáson. Szóba kerültek az írás bizonyos komponenseinek (pl. megfigyelés, ritmus, kivárás), valamint a lényegi tartalmat segítő technikák (hipotézis kidolgozása, idővonal stb.) is.

„A történet láttatja a tényeket és nem fordítva” – hangsúlyozta Luuk Sengers, s felhívta a figyelmet arra, milyen fontos, hogy az írás változatos módszereket, „kellékeket” tartalmazzon, amelyek a száraz tényeket közérthetővé teszik az olvasó számára.  Az oknyomozáshoz adatok tömegére van szükség, hogy a történet megálljon a lábán, de csak néhány jól megválasztott példára van szükség a történet elmeséléséhez. Az olvasók ugyanis a példákra és nem a számokra emlékeznek.  Az újságírónak tehát fontos tudnia, hogyan írja le a helyeket, az embereket és jeleneteket életszerű és egyszerű módon – mondta.

**************

Luuk Sengers írást és oknyomozást tanít újságíróknak, aktivistáknak, civil szervezeteknek, vállalatoknak és egyetemi hallgatóknak, emellett oknyomozó újságíróként dolgozik. Jelenleg a De Groene Amsterdammer című holland hetilapnak ír, korábban az NRC Handelsblad napilap gazdasági újságírója volt, illetve a Quote az Intermediair című magazinoknak dolgozott.

Luuk Sengers rendszeres előadója nemzetközi konferenciáknak, köztük az Investigative Reporters and Editors (IRE), a Global Investigative Journalists Network (GIJN), a Centre for Investigative Journalism (CIJ, London) által szervezett oknyomozó újságírói találkozóknak és az egyik legfontosabb európai fórumnak, a Data Harvestnek. Tíz évig volt tagja a holland és a belga oknyomozó újságírókat tömörítő egyesület, a VVOJ Kuratóriumának.  Gyakran tart foglalkozásokat hazájában és más országokban is. Mostani munkáját megelőzően 2008-ban már tartott workshopot a Független Médiaközpontban oknyomozó újságírók számára.

Luuk Sengers társszerzője több oknyomozó újságírással foglalkozó tankönyvnek. A Mark Lee Hunterrel írt közös munkája „The Story Tells The Facts” címmel jelent meg az oknyomozó újságírói narratíváról. A leírt technikák a “történet-alapú nyomozás” módszertanára épülnek, amelyeknek köszönhetően az újságírók hatékonyabban végezhetik munkájukat és erőteljesebb történeteket írhatnak. Az oknyomozó újságírásban igen gyakran alkalmazott történetmondási módszert az UNESCO is elismerte, a “Story-Based Inquiry” című tankönyv számos nyelven megjelent.

Fotók: Független Médiaközpont