A Független Médiaközpont újabb gyakorlatközpontú műhelyfoglalkozásokat tart 2017. március 22-én az adatvezérelt újságírás témakörében. 9-től 13 óráig “Hogyan találjunk történeteket az adatokban?” címmel Pethő András, 13.30-tól 17.30-ig pedig Vorák Anita tart “Amikor a Google nem elég” címmel workshopot. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelynek határideje 2017. március 20. (hétfő).

A workshopok célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek a nyilvános adatok felkutatásának módszereivel, valamint az adatok elemzésének különböző technikáival. A foglalkozásokra újságírókat és olyan egyetemi hallgatókat várunk, akik komolyan érdeklődnek az adatújságírás eszközeinek elsajátítása iránt, és tervezik ezek használatát munkájukban.

A foglalkozások programja:

2017. március 22. (szerda) 9:00 – 13:00 – Vezeti: Pethő András

Hogyan találjunk történeteket az adatokban?

Egyre több adat halmozódik fel a világban, és ezek nagyon sok izgalmas történetet rejtenek magukban. De hogyan találunk rá ezekre a sztorikra az átláthatatlanul nagy táblázatokban és adatbázisokban? Nem kell hozzá feltétlenül adatszakértőnek lenni, már az Excel alapműveleteinek használatával is nagy sikereket lehet elérni. Ezek elsajátításában segít a Független Médiaközpont adatújságírói workshopja.

2017. március 22. (szerda) 13:30 – 17:30 – Vezeti: Vorák Anita

Amikor a Google nem elég

Az interneten mindenki szokott és tud keresni. A foglalkozáson olyan eszközöket, adatbázisokat, tippeket és trükköket mutatunk be, amelyek hatékonyabbak és gyorsabbak, mint egy egyszerű Google-keresés. Megmutatjuk, milyen adatbázisok vannak, és melyikben mit érdemes keresni, illetve azt is, hogy hogyan találhatunk meg a közösségi médiában akár rejtett információkat is.

Vorák Anita a Direkt36 oknyomozó központ újságírója. Dolgozott az MTV és más csatornák magazinműsorainál, évekig munkatársa volt az Emasa.hu médiaszakmai portálnak. 2010-ben került az Origo politika rovatához, ahonnan 2014-ben jött el. 2011-ben megnyerte a legjobb oknyomozó újságírónak járó Soma-díjat cikksorozatáért, amelyben azt mutatta be, hogyan folyt el többszáz millió forint furcsa szerződéseken keresztül a köztévéből. Az Origo után az RTL Klub hírműsorainak kutató újságírója lett, ezt a munkát azóta is végzi, de már a Direkt36 megbízásából. Az Orbán Viktor vejének üzleteiről írt cikksorozata 2016-ban bekerült az European Press Prize oknyomozó kategóriájának jelöltjei közé. A Pécsi Tudományegyetemen végzett politológia szakon.

Pethő András a Direkt36 tényfeltáró központ társalapítója és szerkesztője. Az Origónál töltötte újságírói pályafutása nagy részét, közben többször dolgozott hosszabb ideig külföldön. 15 hónapot töltött a BBC World Service-nél, majd két újságírói ösztöndíjat is elnyert az Egyesült Államokban. 2013-ban nyolc hónapig dolgozott a Washington Post nyomozó rovatánál, ahol részt vett több nagyobb projektben, és riporteri technikákat valamint adatelemzési módszereket tanult a világ legjobb újságírói közé tartozó szakemberektől. Kétszer nyerte el a tényfeltáró cikkekért járó Soma-díjat. Háromszor megkapta a Minőségi Újságírásért-díjat is. Részt vett több nemzetközi tényfeltáró újságírói projektben, legutóbb a Panama-iratokat feldolgozó nyomozásban. Több újságírói kurzust is tartott a Mathias Corvinus Collegium és az ELTE hallgatói számára.

A workshop hatékonysága érdekében maximálisan 12 résztvevő jelentkezését fogadhatjuk el. A részvétel díjmentes, de előzetes, online jelentkezéshez kötött. Jelentkezni lehet az egész napi programra, de külön az egyes workshopokra is a regisztrációs űrlap kitöltésével 2017. március 20-ig (hétfőig). A regisztrációs űrlap itt található.

További információ: Móricz Ilona, Független Médiaközpont – ilona.moricz@cij.hu

A rendezvény része a Független Médiaközpont „Az újságírás újraindítása” című projektjének, amelyet az Open Society Foundations támogat.