a Független Médiaközpont gyorselemzésének összegzése

🗓 2019. november 25. (hétfő) 14:00-15:00
🏠 Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a
⏰ Regisztráció 2019. november 19-ig az online regisztrációs űrlapon

A Független Médiaközpont augusztusban és szeptemberben kérdőíves gyorsfelmérést készített az idősebb nemzedék médiafogyasztási szokásairól és arról, hogy a hatvan év felettiek menyire bíznak meg a hírforrásaikban és miként próbálják azonosítani a megtévesztő tartalmakat. Először a MÚOSZ nyugdíjas tagjai körében készült kutatás, amelyben több mint háromszázan vettek részt. Ezt egy online felmérés követte a teljes lakosság körében csaknem ezer beérkezett adatlap elemzésével. Mindezt kiegészítette egy fókuszcsoportos beszélgetés és néhány interjú.

Mennyiben térnek el a nyugdíjas újságírók hírfogyasztási szokásai azokétól, akik életük során nem foglalkoztak professzionálisan médiával? Milyen szerepet töltenek be a közösségi platformok és az okos telefonok a tájékozódásban? Az idősebbek mennyire és miként ellenőrzik az információk hitelességét és hogyan szűrik ki a megtévesztő tartalmakat?

Minderről szó lesz a gyorselemzés összegzésében. Az ad hoc kutatás egy médiatudatossággal foglalkozó regionális projekthez kapcsolódik, amely a négy visegrádi országban vizsgálja az idősebbek hírfogyasztását. A programnak része az ismeretterjesztés is nyilvános beszélgetéseken és előadásokon. A kezdeményezés Csehországból indult és a rendezvényen elhangzanak az ottani kutatás főbb megállapításai is.

Előadó: Uszkiewicz Erik, elemző

Az esemény nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékát november 19-ig jelezze ezen az online regisztrációs űrlapon!

Regisztrálás előtt kérjük, olvassa el Adatkezelési Tájékoztatónkat!

A rendezvény egy havonta jelentkező sorozat része, amelyet a Magyar Újságírók Országos Szövetsége támogat.