Vajon meg lehet-e élni oknyomozó újságírásból? – ez a kérdés vezette be Luuk Sengers holland oknyomozó újságíró és nemzetközileg elismert oktató előadását, amelyet november 15-én az ELTE Média és Kommunikációs Tanszék és a Független Médiaközpont szervezésében tartott.Hollandiai és nemzetközi tapasztalatait összegezve, Luuk Sengers egyértelmű igennel válaszolt a fenti kérdésre. Ezt elsősorban azzal indokolta, hogy a megváltozott médiakörnyezet nehézségei közepette is megmaradt a kereslet a minőségi tartalomra, a mélyreható kutatást, kiváló újságírói-szerkesztői munkát igénylő olvasók hajlandóak is fizetni érte. Ami lényegesen változott, a minőségi előállító újságírók és a közönség között szorosabb és kölcsönösebb a kapcsolat, emellett szükségesebb is a rendszeres kommunikáció, mint valaha.

Az előadás kitért olyan kulcskérdésekre, mint az újságírói semlegesség vagy az oknyomozás célja. Utóbbi a tájékoztatáson túl gyakran abban is megnyilvánul, hogy a visszásságok feltárása nyomán változások történjenek. Sengers bemutatta azokat az eszközöket és megoldásokat is, amelyek segítik az újságírókat abban, hogy növeljék bevételeiket, valamint hozzájáruljanak ők maguk is az oknyomozói munka iránt elkötelezett olvasói bázis kiépítésében.

Az előadást megelőzően Hammer Ferenc, az ELTE Média és Kommunikációs Tanszékének vezetője tartott megnyitót, majd René van Hell, Hollandia nagykövete szólt a többnyire egyetemistákból álló hallgatósághoz. Hangsúlyozta az alapvető emberi jogok, köztük a sajtó és a szólás szabadságának érvényesülését, a szabad társadalmak kialakítását, s azt a fontos szerepet, amit e célok elérésében az oknyomozó újságírás betölt. Mint mondta, Luuk Sengerst Hollandiában elismerés övezi munkájáért. A Független Médiaközpont igazgatója, Móricz Ilona megemlítette, hogy Luuk Sengers először 2008-tartott műhelyfoglalkozást Budapesten, azon számos hazai újságíró vett részt, közülük többen ma vezető oknyomozó újságírók.

Luuk Sengers előadását követően pódiumbeszélgetés következett, amelyen Weyer Balázs, a Főszerkesztők Fórumának elnöke beszélgetett a holland vendéggel, Kőműves Anitával az Átlátszó újságírójával, és Pethő Andrással, a Direkt36.hu társalapító szerkesztőjével. Az egyik vitatéma itt is elsősorban a nonprofit oknyomozó újságírás üzleti fenntarthatósága volt. Egyetértés mutatkozott abban, hogy a közösségi adakozás – más források mellett – kiemelt fontosságú a szerkesztőségek számára és e téren képesek is ilyen források vonzására. A közösségi aktivizmus eszközeinek elfogadottságáról vita is kialakult, mutatva, hogy a szerkesztőségek szerte a világban különböző stratégiákat követnek e kérdésben.

Fotó: Bellai László