🗓 2019. január 31., csütörtök, 17:00 – 18:30
🏠 Sajtóház, 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a, Táncsics terem
⏰ Jelentkezési határidő: 2019. január 28.

💻 Számos alkalommal lehetett az az érzésünk egy cikk újraolvasásakor, hogy hiányzik egy bekezdés, eltűntek szereplők vagy egyes mondatok értelme némiképp megváltozott. Az újságírói gyakorlatban előfordul, hogy utólag kell módosítani a szövegen. Az etikus eljárás ilyenkor az, hogy ezeket a változtatásokat közöljük az olvasókkal, megjelölve és kiemelve azokat a részeket, amelyeket töröltünk vagy átalakítottunk.

Ugyanakkor nem egyszer előfordul, hogy a szerkesztők kényelemből, időhiány vagy a hiba elleplezése miatt az elvárható lépéseket nem teszik meg. Jellemző példa, ha helyreigazítási kérelmek következményeként a cikkeket utólag jelölés nélkül korrigálják, így a médium nemcsak azokat téveszti meg, akik eredeti formájában találkoztak cikkel, hanem azokat is, akik a helyreigazított írást olvassák. Ezt a gyakorlatot az angol szaknyelv „stealth edit”-nek, vagyis lopakodó szerkesztésnek nevezi. A Független Médiaközpont rendezvényén a lopakodó szerkesztés etikai dilemmáról lesz szó.

A kerekasztal- beszélgetést Bátorfy Attila újságíró, médiakutató vezeti.

A panel részvevői:
Neizer Anita, Főszerkesztők Fóruma
Nagy Iván Zsolt, hvg.hu
M. László Ferenc, Magyar Narancs online
Roznár Gyöngyi, nyugat.hu

A rendezvényen bemutatjuk a Stealth Fighter alkalmazást, amely a Független Médiaközpont szoftverfejlesztési projektjének eredménye. A Google Digital News Initiative támogatásával létrehozott Stealth Fighter a jelöletlen változtatásokat követi mintegy húsz online hírfelületen, egyfajta fordított plágiumkeresőként működik, így nem a szövegazonosságokat, hanem a különbözőségeket mutatja meg.

A kerekasztal nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékát január 28-ig jelezze ezen az online regisztrációs űrlapon!

Regisztrálás előtt kérjük, olvassa el Adatkezelési Tájékoztatónkat!

A szakmai beszélgetés egy havonta jelentkező rendezvénysorozat része, amelyet a Magyar Újságírók Országos Szövetsége támogat.