A nemzetközi médiában egyre gyakrabban jelennek meg vizuális elemekre épülő nyomozások, amelyekhez különféle helymeghatározási technikákat használnak az újságírók. Ilyen geolokációs módszerekről tartott műhelyfoglalkozást a Független Médiaközpont újságírók és egyetemi hallgatók számára szeptember 25-én.

Zöldi Blanka, a Direkt36 újságírója beszámolt a Balkan Investigative Journalism Network (BIRN) nyári egyetemén (http://birnsummerschool.org) megismert módszerekről. Első sorban a Cristiaan Tiebert (Bellingcat) és Christoph Koettl (The New York Times) foglalkozásain tanultakat osztotta meg az érdeklődőkkel.

A résztvevők gyakorlati példákon keresztül ismerkedhettek meg olyan módszerekkel, amelyek segítséget nyújthatnak fotókon, videókon vagy műholdfelvételeken alapuló cikkek készítéséhez.

A Google Earth Pro (https://www.google.com/earth/download/gep/agree.html) műholdfelvételei például hasznosak lehetnek egy adott helyszínen történt változások (építkezések, háborús hatások, természeti katasztrófák) azonosításához, a Knight Lab eszközével (https://juxtapose.knightlab.com/#make) pedig ezeket gyorsan és látványosan lehet ábrázolni is. A Geonames (https://www.geonames.org/) és Wikimapia(http://wikimapia.org/) oldalak eldugott helyszínek azonosításhoz nyújthatnak segítséget, míg a Digital Globe (https://discover.digitalglobe.com/) és a Planet Explorer (https://www.planet.com/explorer/) szolgáltatásait használva további műholdfelvételeket lehet találni.

A résztvevők áttekintették azt is, hogy miként lehet a közösségi médiában egy adott helyszínről forrásokat, fotókat, videókat szerezni. Továbbá szó volt arról, hogy a begyűjtött információk valódiságáról milyen eszközök (TinEye https://www.tineye.com/, a YouTube DataViewer https://citizenevidence.amnestyusa.org/ és Jeffrey’s Image Metadata Viewer http://exif.regex.info/exif.cgi) segítségével lehet meggyőződni.