A Független Médiaközpont műhelyfoglalkozást szervez podcastok készítéséről újságírók és médiaszakos hallgatók számára 2016. december 6-án (kedden) 14.00-tól. A workshop célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek az egyik leghatékonyabb médiaformátummal, a podcasttal. Regisztrálni ezen a linken december 1-ig (csütörtök) lehet.

Időpont: 2016. december 6. (kedd), 14:00-18:00-ig

Helyszín: 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a – Sajtóház, Gimes terem

A podcastnak, ennek az időhöz nem kötötten fogyasztható online rádióműsor-típusnak két előnye van a többi formátumhoz képest:

  • minimális költséggel és technikai keretek között készíthető és bizonyos élethelyzetekben (autóvezetés, sportolás, közösségi közlekedés) egyeduralkodó;
  • nemcsak a nagy szerkesztőségek, hanem a kisebbek és szabadúszók számára elérhető és hatékonyan terjeszthető eszköz, sőt személyessége okán hitelesebb is, mint számos vélemény-műfaj.

A workshopot a Meti Heteor podcast két műsorvezetője irányítja:

Pohly Ferenc digitális termékfejlesztő, újságíró, az Origo és a VS.hu egyik alapítója

Szedlák Ádám újságíró, blogger, podcaster.

Az eseményen részt vesz az amerikai Michigan Radio hírigazgatója, Vincent Duffy is, aki egyben elnöke az Egyesült Államok egyik legnagyobbb szakmai szervezetének, a Radio/Television/Digital News Associationek (RTDNA).

A résztvevők megismerkedhetnek a podcast eredetével, hazai és külföldi színterével, a formátum sajátosságaival, készítésének szakmai és technikai feltételeivel, valamint költségigényével és bevételi potenciáljával. A workshop második részében pedig a gyakorlatban próbálhatják ki a podcast-készítés összes fázisát, a témafelvetéstől a rögzítésen és utómunkán át a webes terjesztésig.

A workshop gyakorlati részéhez szükség lesz egy fülhallgatóra, illetve akinek nem okoz gondot, hozhat laptopot, mikrofont és okostelefont is.

A részvétel díjmentes, de előzetes online regisztrációhoz kötött. A férőhelyek száma maximum 20 fő. Kérjük, ide kattintva, az űrlap kitöltésével és elküldésével 2016. december 1-ig (csütörtökig) jelentkezzen!

A workshop tematikája

– A podcast médiakörnyezete és keretei – A podcast sztorija, a formátum megismerése, párhuzam a blogoszférával, típusok, elterjedtség, nemzetközi és magyar színtér, jelentősége a magyar médiakeretek között.

– A podcasting költségei és bevételi lehetőségei – előfizetéses, mecenaturális és reklámmodell: Indirekt hasznok, avagy miért érdemes podcastolni?

– Podcast-mesterség – Spontaneitás, nyelvhasználat, vitakultúra. Jogi környezet. Formálódó hazai összefogás, szövetségek.

– Technikai alapok – Beszédtechnika, rögzítéstechnika, utómunka, szerverhoszting, publikáció, promóció

– Gyakorlat – podcastot készítünk! Kitaláljuk, felvesszük, megvágjuk, feltöltjük, közzétesszük!

További információ: Móricz Ilona (ilona.moricz@cij.hu)