A helyi tartalom növekvő jelentőségéről és a szerkesztők megváltozott szerepéről tartott előadást Vincent Duffy, a Michigan Radio hírigazgatója 2016. december 6-án a Független Médiaközpont és a Helyi Rádiók Országos Egyesülete (HEROE) által közösen szervezett műhelyfoglalkozáson.

Az esemény meghívott előadója, Vincent Duffy amellett, hogy 2007 óta a Michigan Radio hírigazgatója, az elektronikus újságírókat tömörítő legnagyobb amerikai szakmai szervezet, a Radio-Television-Digital News Association (RTDNA) elnöke is, ezért kivételes rálátással rendelkezik az amerikai helyi rádiós piacra. A hetente több mint fél millió hallgatót elérő Michigan Radio-nál 12 fős stábot irányít, amely számos jelentős amerikai újságírói díjat  – Edward R. Murrow-díj, Sigma Delta Chi – nyert az évek során.

Számos helyi rádiós kolléga hallgatta az előadást

Számos helyi rádiós kolléga hallgatta az előadást

Előadásában hangsúlyozta, hogy a Michigan Radio legfontosabb célkitűzésének a helyi közösség et érintő problémákról és a helyi témákról való tudósítást tartja. A legsikeresebb tudósításaik közé a michigani Flintben bekövetkezett vízszennyezéssel és a Detroit csődjével foglalkozó riportok tartoznak, amelyek az országos médiában is nagy visszhangot keltettek.

Másrészt kitért arra is, hogy a mostani, digitális világban megváltozott a rádiós szerkesztők szerepe is. A Michigan Radiora is igaz, hogy saját weboldala egyre jelentősebb szerepet tölt be, hiszen ott minden tartalmat közzétesznek írásban is. Tehát a szerkesztőnek már nem csak a rádiós tartalmat kell jóváhagynia, hanem a honlapra kerülő szövegeket és képeket is, emellett neki és munkatársainak folyamatosan monitoroznia kell a közösségi médiát. A rádió fontosnak tekinti azt, hogy ne csak egy-egy alkalommal foglalkozzon fontos helyi – azaz Michigan állam minden szegletét érintő – témákkal, hanem a problémás ügyeket és fejleményeit huzamosan nyomon kövesse.  Tényfeltáró jellegű munkát végez tehát, amit a közönség is értékel: a rádió éves bevételének körülbelül 60 százaléka a hallgatóktól származik. Vincent Duffy elmondta azt is, hogy nagyobb témák feldolgozásában a Michigan Radio együttműködik más michigani rádiókkal, televíziókkal és nyomtatott vagy online lapokkal. A jelenlegi kis létszámú szerkesztőségek egyedül nem mindig birkóznának meg a komolyabb erőfeszítéseket, sok időt igénylő történetek elkészítésével.

Vincent Duffy és a háttérben egy, a vízszennyezésről készült cikk

Vincent Duffy és a háttérben egy, a vízszennyezésről készült cikk

Emellett elkerülhetetlen volt, hogy a közelmúltbeli amerikai elnökválasztás szóba ne kerüljön. Donald Trump választási győzelme a média egésze számára fontos tanulságokkal szolgált, ami a hamis hírek terjedését és a hagyományos médiában vetett bizalom csökkenését illeti. A helyi médiumok számára azonban ennél jóval többet is jelent: azt bizonyítja, hogy a helyi médiának többet kell a helyi közösségek problémáival foglalkoznia, jobban meg kell hallgatnia és értenie az embereket ahhoz, hogy helyzetük szélesebb körben ismertté váljék, és akkor az országos média sem követ el a mostanihoz hasonló hibákat.

A rendezvény része a Független Médiaközpont Az újságírás újraindítása” című projektjének, amelyet a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány támogat.

További képek a rendezvényről (Fotó: Kiss Eszter):