A hamis hírek jelentőségéről és az ezzel kapcsolatos problémákról tart kerekasztal-beszélgetést és műhelyfoglalkozásokat a Független Médiaközpont 2017. március 28-án. A délelőtti program során 9.30-tól 11.45-ig vitaindító előadást tart Dean Starkman újságíró és Weyer Balázs, majd kerekasztal-beszélgetés során szakértők vitatják meg a közönség elérésének új csatornáit. A 12.00-től 16.30-ig tartott műhelyfoglalkozásokon pedig a hírforrások kezeléséről, tények és az online vizuális források ellenőrzésének módszertanáról lesz szó. A programokon a részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött, melynek határideje 2017. március 24. (péntek).

Mit tekinthetünk hamis hírnek? Miért olyan fontos ez ma? Híresztelés, hazugság, manipuláció vagy propaganda ugyanis mindig létezett, de a digitális korban a hamis hírek rövid időn belül képesek befolyásolni eseményeket és társadalmi folyamatokat. A közönség nem mindig ismeri fel a különbséget a tényeken vagy hamis információn alapuló közlések között, elbizonytalanodik, vagy épp a „szűrőbuborékjában” hozzá eljutó, saját nézeteinek megfelelő híreknek hisz. Milyen problémákkal szembesülnek a szerkesztőségek a napi munkában? Milyen eszközökkel leplezhetik le a hamisságot? Hogyan állíthatják helyre a tények tekintélyét?

A 2017. március 28-án (kedden) 10:00-től 12:00-ig tartandó kerekasztal-beszélgetésen többek között ezekről a kérdésekről lesz szó. A hamis hírek jelenségéről vitaindító előadást tart Dean Starkman Pulitzer díjas amerikai újságíró, a Közép-Európai Egyetem vendégtanára. Az európai sajtótanácsok közösségi médiával kapcsolatos etikai kezdeményezéséről pedig Weyer Balázs, a Főszerkesztők Fórumának elnöke számol be. A vitaindítókat követően kerekasztal-beszélgetés következik, amelyben az előadókon kívül Kőműves Anita, a Vasárnapi Hírek munkatársa, Virágvölgyi István képszerkesztő, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ munkatársa és Magócsi Márton, az Abcug.hu fotóriportere vesz részt.

A témához kapcsolódva, a hírforrások kezeléséről, tények és az online vizuális források ellenőrzésének módszertanáról ugyanezen a napon két műhelyfoglalkozást tart a Független Médiaközpont. E foglalkozások résztvevői kézhez kapják a Független Médiaközpont által kiadott tematikus segédanyagokat, amelyeket hazai és nemzetközi szakértők írtak.

Helyszín: 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/A – Sajtóház, 1. emelet

Délelőtti program (angol-magyar nyelven, szinkrontolmácsolással) – Rát-Táncsics terem, 1. emelet

9:30-10:00 – Regisztráció

10:00-10:05 – Köszöntő – Móricz Ilona, a Független Médiaközpont igazgatója

10:05-10:40 – Vitaindító előadások

A jó és a rossz hír a hamis hírről – Előadó: Dean Starkman újságíró, a Közép-Európai Egyetem vendégtanára

Számon kérhető a médiaetika a technológiai cégeken? – Előadó: Weyer Balázs, a Főszerkesztők Fórumának elnöke

10:40-11:45 –  Közvetlen csatornák a közönséghez – tényleg megkerülhető az újságírás fő árama?

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

  • Dean Starkman újságíró, a Közép-Európai Egyetem tanára
  • Kőműves Anita, a Vasárnapi Hírek munkatársa
  • Magócsi Márton fotóriporter, multimédia-szerkesztő, Abcug.hu
  • Virágvölgyi István képszerkesztő, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
  • Tófalvy Tamás, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének főtitkára

Moderátor: Pál Zsombor főszerkesztő, Kreatív

Délutáni program (magyar nyelven) –1. emelet 105-ös, Gimes terem

12:00-15:00 – A képi információk ellenőrzésének alapjai, főbb módszerei, felhasználható platformok, eszközök, példák

A foglalkozást vezeti: Magócsi Márton és Virágvölgyi István

15:15-15:30 – Kávészünet

15:30-16:30 – Források kezelése: hogyan ellenőrizzük a tényeket a szerkesztőségi munka során?

A foglalkozást vezeti: Weyer Balázs

A műhelyfoglalkozásokra újságírókat és médiaszakos hallgatókat várunk, legfeljebb 15-15 jelentkezést fogadunk el. A részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni 2017. március 24-ig (péntekig) lehet.

További információ: Móricz Ilona, Független Médiaközpont – ilona.moricz@cij.hu