A Független Médiaközpont újabb pályázatot hirdet helyi témájú tényfeltáró riportok készítésére. E felhívással a Független Médiaközpont a helyi közösségeket érintő, új történetek feldolgozását kívánja támogatni Magyarországon. A pályázati adatlap benyújtásának határideje: 2018. március 11.  (vasárnap) 24:00.

A pályázati felhívás olyan történetek feldolgozását ösztönzi, amelyek megalapozott és új információkat tárnak fel, a tényeket adatújságírás módszereivel mutatják be, beleértve az adatok szemléletes megjelenítését, illetve multimédiás eszközöket alkalmaznak.

Újságírók és szerkesztőségek (online, nyomtatott sajtó, rádió és televízió) egyaránt benyújthatnak pályázatot. Fontos feltétel a szándéknyilatkozat, amelyben egy adott szerkesztőség kinyilvánítja, hogy a témajavaslat alapján tervezi a támogatás eredményeként elkészülő riport közlését. Egy pályázó maximum két témajavaslattal indulhat.

A pályaműveket szakmai zsűri bírálja el az alábbi szempontok szerint:

  • a tényfeltáró riport elkészítéséhez szükséges önálló, előzetes kutatómunka alapossága
  • a téma helyi relevanciája
  • a téma eredetisége és újszerűsége
  • a téma közérthető bemutatása
  • az adatok és tények vizuális/multimédiás bemutatásának terve
  • a költségvetés ésszerűsége és a feldolgozás ütemterve

A pályázatokról szóló döntés várható időpontja: 2018. március 26. A riportok elkészítésére maximum négy hónap áll rendelkezésre.

A téma összetettségétől és a feldolgozáshoz szükséges időtől függően egy-egy pályázat maximum 250000 Ft összeggel támogatható.

A programra kizárólag az online pályázati felületen benyújtott pályázattal lehet jelentkezni. A pályázat kötelező elemei:

  • pályázati adatlap,
  • a riport közlésére vonatkozó szerkesztőségi szándéknyilatkozat, amelynek aláírt és szkennelt változatát (fotóját) kérjük az adatlapon megadott helyre feltölteni.

A pályázók nyilatkozatban szavatolnak azért, hogy az általuk benyújtott témajavaslat feldolgozásával kapcsolatban nem áll fenn politikai, gazdasági, jogi vagy egyéb érdekkonfliktus, a riport tartalmát kizárólag ők alakítják és saját maguk vállalnak felelősséget érte.

A pályázaton nyertes szerzők számára a Független Médiaközpont konzultációt biztosít, jelentkezés a konzultacio@cij.hu email címen.

A pályázati kiírással kapcsolatban a palyazat@cij.hu e-mail címen 2017. március 7-ig információ kérhető.