A Független Médiaközpont, a Goethe Intézet és a Főszerkesztők Fóruma közös szakmai programot rendez 2018. május 17-18-án a közösségi médiatartalom szerkesztőségi ellenőrzéséről, rendszerezéséről és e források alapján készülő hírekről.  Vendégelőadó Julia Bayer közösségi médiára szakosodott újságíró, oktató és innovációs menedzser, aki a Deutsche Welle (DW) számára dolgozik.

Regisztráció 2018. május 14-ig (hétfő)

2018. május 17. (csütörtök): 13:00–18:30 – műhelyfoglalkozás-1 és szakmai fórum a Goethe Intézetben, 1092 Budapest, Ráday u. 58.

2018. május 18. (péntek) 9:00–15:00 – műhelyfoglalkozás-2 a Független Médiaközpontban, 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a

A Független Médiaközpont, a Goethe Intézet és a Főszerkesztők Fóruma közös szakmai programot rendez 2018. május 17-18-án a közösségi médiatartalom szerkesztőségi ellenőrzéséről, rendszerezéséről és e források alapján készülő hírekről.  A kétnapos esemény része a rendezők immár hagyományos együttműködésének, amellyel az etikus, tényszerű, minőségi újságírást támogatják.

Vendégelőadó Julia Bayer közösségi médiára szakosodott újságíró, oktató és innovációs menedzser, aki a Deutsche Welle (DW) számára dolgozik. A DW közösségi média hírrovatában kutatja és ellenőrzi a vezető hírekkel kapcsolatban megjelenő felhasználói tartalmakat (UGC). A kutatási és innovációs részlegnél munkatársaival Julia Bayer olyan eszközök kialakításán dolgozik, amelyek megkönnyíthetik az újságírók munkáját. Létrehozták a Truly Media tényellenőrző platformot, amelynek célja a felhasználói tartalmak összegyűjtése, rendszerezése és ellenőrzése. A Deutsche Welle Akademie és más szervezetek megbízásából Julia Bayer a világ számos országában tart foglalkozásokat újságírók és civil szervezetek számára közösségi médiatartalmak kezeléséről.

Julia Bayer vezeti a május 17-18-án szerkesztőségi munkatársaknak ajánlott két műhelyfoglalkozást, amelynek lényege az, hogyan ellenőrizhetők közös munkával a közösségi média forrásai, hogyan építhető az információkra új hír vagy történet. A műhelyfoglalkozások nyelve angol, tolmácsolás nélkül.

A május 17-én tartandó szakmai fórum Julia Bayer előadást tart, majd ezt pódiumbeszélgetés követi, amelyen vezető szerkesztők és szakértők vesznek részt. A szakmai fórum nyelve a magyar és a német, szinkrontolmácsolást biztosítunk.
A rendezvényeken a részvétel díjmentes, de ezen a linken https://goo.gl/forms/wOw6OMYE2jrkOll62 előzetes regisztrációt kérünk: 2018. május 14-ig (hétfő).

A rendezvény programja

Első nap, 2018. május 17. (csütörtök) – Helyszín: Goethe Intézet
1092 Budapest, Ráday u. 58., 1. emeleti terem

13:00–13:15 Regisztráció

13:15–16:30 A közösségi média forrásai – hogyan használjuk biztonsággal az újságírói munkában?
Műhelyfoglalkozás – 1. rész – angol nyelven, gyakorlatokkal, előzetes regisztráció alapján
A programról: Social networks are becoming increasingly important as a source of news. But how can you be sure if the user comments, pictures or videos published are genuine and can be used for journalistic purposes? Before sharing, commenting and redistributing, journalists must check all content for accuracy. This seminar provides the basics for researching and verifying source, location and time of social media content – throug
h hands-on exercises and with one selected story to publish.
A műhelyfoglalkozást vezeti: Julia Bayer, Deutsche Welle

16:30–17:00 Kávészünet

17:00–18:30 Szakmai fórum: előadás és pódiumbeszélgetés – német-magyar szinkrontolmácsolással

A fórum részletes programja

17:00– 17:15 Megnyitók:
Michael Müller-Verweyen, a budapesti Goethe Intézet igazgatója
Móricz Ilona, a Független Médiaközpont Kuratóriumának tagja
Weyer Balázs, a Főszerkesztők Fórumának elnöke

17:15– 17:40 Vitaindító előadás: Szerkesztőségi együttműködés a tények ellenőrzéséért
A közelmúlt fejleményei azt mutatják, hogy a dezinformációnak nemcsak az a célja, hogy zavart keltsen és gyanakvást ébresszen az állampolgárok körében, hanem az is, hogy állami szinten befolyásolja az eseményeket. Ki és mi áll a hamis információ előállítása és megosztása mögött? A Deutsche Welle munkatársai kifejlesztették a szerkesztőségi együttműködésen alapuló, Truly Media nevű tényellenőrzési platformot, amely megkönnyíti a digitális tartalom valós idejű aggregálásával, rendszerezésével és ellenőrzésével kapcsolatos újságírói munkafolyamatot. A módszer lényege: mindez együttműködés révén érhető el.
Előadó: Julia Bayer, szabadúszó újságíró, a Deutsche Welle oktatója, Németország

17:40-18:30 Pódium-beszélgetés
Résztvevők:
Julia Bayer
Vorák Anita, újságíró, Direkt36.hu
Kerner Zsolt újságíró, 24.hu
Hernádi Levente, újságíró, Index.hu
Weyer Balázs, a Főszerkesztők Fórumának elnöke

Második nap 2018. május 18. (péntek) – helyszín: Független Médiaközpont
1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a, Gimes terem, 1. emelet

9:00-12:30 A közösségi média forrásai – hogyan használjuk biztonsággal az újságírói munkában?
Műhelyfoglalkozás – 2. részangol nyelven, előzetes regisztráció alapján
A műhelyfoglalkozást vezeti: Julia Bayer, Deutsche Welle

12:30-13:00 Ebédszünet

13:00-15:30 A műhelyfoglalkozás folytatása és zárása

logok