Hogyan készítsünk videóriportokat okostelefonnal? Ennek elméletét és gyakorlati alapjait tanulhatták meg a résztvevők a Független Médiaközpont digitális történetmondásról és videós újságírásról szóló műhelyfoglalkozásán 2017. február 9-én és március 7-én.

“Milyen videókat néztek a neten?“

Megváltoztak a közönség médiafogyasztási szokásai, kevesebb időt szánunk hírek olvasására, szeretjük a vizuális információkat, a videó flexibilis formátum és műfaj, gyakran pedig személyesebb és hitelesebb is – vázolták fel a videós újságírás előnyeit foglalkozás vezetői, Szász Barna, az Index videórovatának vezetője és szerkesztő-riportere, illetve Pohly Ferenc, digitális termékfejlesztési projektek tanácsadója.

Mindemellett manapság minőségi videók készítéséhez nem feltétlenül kell súlyos összegeket érő felszerelést vásárolni, okostelefonnal bármikor lehet minőségi videókat készíteni. A nagy médiumok riporterei is sokszor mobiltelefonról küldik az anyagokat a szerkesztőségekbe, mivel ez egy olcsó és hatékony megoldás, sokkal gyorsabban lehet képeket és videókat publikálni. Gondoljunk csak az azonnali és az élő tudósításokra, amelyek minden korábbinál népszerűbbek a közösségi médiában!

Videót – olcsón

Egy jó minőségű, okostelefonnal készült videóriporthoz persze jól jön néhány hasznos kiegészítő, például egy állvány és egy mikrofon is, valamint nem árt megfogadni pár tanácsot a gyakorlottabb kollégáktól. Ezek közé tartozik, hogy figyeljünk az árnyékokra és a hangviszonyokra, ha nem vagyunk magabiztosak, ne mozgassuk fölöslegesen a kamerát, és ne rekesszük ki a nézőt a riportból azzal, hogy az interjúalanyunk rossz irányba néz.

Vágás és utómunka okostelefonon

Miután megbeszélték mindezt, a workshop második felében a résztvevők a gyakorlatban is kipróbálhatták a frissen tanultakat: kis csoportokban forgattak, majd vágtak „az utca embere” stílusú rövid riportokat saját telefonjaikra telepített mobil applikációkkal. Ezeket a videókat végül közösen elemezték és tanácsokat kaptak a folytatáshoz.

További képek a műhelyfoglalkozásokról (készítette: Kiss Eszter):