interaktív műhelyfoglalkozás újságírók és médiaszakos hallgatók számára a Független Médiaközpont szervezésében

📆 Ideje: 2023. április 13. 16:30-19:00
🏠 Helyszín: Sajtóház, 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a

A program ingyenes. A rendezvényen visszaigazolt regisztrációval lehet személyesen részt venni.

A virtuális valóság élményét biztosító VR-szemüvegeket a Médiaközpont biztosítja. Emiatt helyek korlátozott számban állnak rendelkezésre. Jelentkezz az online jelentkezési lapon!

A digitális biztonság mindenki számára fontos, különösen azoknak, akik az online médiában dolgoznak. Ugyanakkor sokakban nem tudatosulnak azok a veszélyek, amelyek jelentősen ronthatják digitális biztonságunkat. A műhelyfoglalkozás abban kíván segítséget nyújtani újságíróknak és szerkesztőségeknek, hogy gyarapítsák az e téren már meglévő tudásukat és tapasztalataikat.

Az előadók az Internews amerikai médiafejlesztési szervezet digitális biztonsággal foglalkozó regionális csapatának a tagjai:

  • Bárdos Kata Kincső, kulturális újságíró, szövegíró
  • Campbell Magor, a Mérce.hu rendszergazdája
  • Lőrincz Marcell, civil szervezeti vezető
  • Pete Luca, az Átlátszó oknyomozó portál újságírója
  • Werovszky Veronika, tudományos újságíró

A mintegy 2 órás műhelyfoglalkozáson a résztvevők számos interaktív eszköz segítségével tehetik próbára a digitális biztonság területén meglévő tudásukat. A facilitátorok egy konkrét forgatókönyvön vezetik végig az újságírókat, akiknek kritikus digitális biztonsági helyzetekben kell döntéseket hozniuk.

A szcenárión alapuló csoportos munkát követően a jelenlévők – újságírók számára fejlesztett – virtuális valóság szimulációnak lehetnek a részesei. A speciális VR-szemüvegek segítségével a résztvevők eljuthatnak tudósítani egy háborúban álló autoriter országba, ahol a munkájuk során döntéseket kell hozniuk maguk és mások digitális biztonságáról. Az interaktív képzésformák lehetőséget adnak arra, hogy az újságírók biztonságos környezetben tapasztalhassanak meg kockázatos helyzeteket, valamint felmérjék a digitális biztonsággal kapcsolatos tudásszintjüket.

Az Internews nemzetközi nonprofit szervezet digitális biztonsággal kapcsolatos képzése fokozott figyelmet fordít a kelet-közép-európai országok médiakörnyezetére, így a tulajdonosi koncentrációra és az állami és nem állami szereplők digitális biztonságot veszélyeztető viselkedésére. A regionális projektben Magyarországról résztvevő öt oktató feladata, hogy átadja a megszerzett tudást a hazai újságíróknak.