Hogyan lehet hosszú, elemző cikkeket lerövidíteni úgy, hogy mégse hagyjunk ki belőle egyetlen fontos információt sem? Hogyan lehet történetre rátalálni egy ezersoros táblázatban? Milyen, izgalmasabb formákat lehet alkalmazni egy cikkben? Ilyen kérdésekre kaphattunk válaszokat a 2016. november 23-án és 29-én a Független Médiaközpontban, újságíróknak és médiaszakos diákoknak tartott műhelyfoglalkozásokon.

Az adatvizualizáció nem modern találmány, már a 19. században készítettek olyan térképeket, például a sárgaláz terjedéséről, amelyek hasznos forrásként szolgáltak a döntéshozóknak. Az egyik oka, hogy az utóbbi években robbanásszerűen nőtt az adatújságírás népszerűsége, hogy minden korábbinál nagyobb mennyiségű adathoz férünk hozzá.  Ezekről az előzményekről is beszélt a workshopon Bátorfy Attila, az Átlátszó újságírója és a Databánya alapítója.

Munka az egyik workshopon

Munka az egyik workshopon

Könnyű rosszat csinálni – ezért a műhelyfoglalkozás során elég sokat foglalkoztak a résztvevők azzal, milyen gyakori hibákat kerüljenek el a későbbi munkájuk során. Bátorfy Attila felhívta a figyelmet arra, hogy az adat – legyen az szám, dátum, tulajdonság, GPS-koordináták vagy bármi más – lehet manipulatív és félrevezető. Fontos, hogy ellenőrizzük az adatokat, használjunk több forrást és ezeket minden esetben kritikusan kezeljük. Ugyanakkor arra is oda kell figyelni, az ember ne csak a saját narratíváját igyekezzen igazolni az adatokkal, és ne eszerint szűkítse vagy szemezgessen az adatok közül. Emellett tévhit, hogy az adatvizualizáció időt spórol, igaz, látványosabb is lesz az eredmény, mint egy hagyományos cikk esetén.

Az elmélet mellett bőven jutott idő a gyakorlatra is. A résztvevők megismerkedhettek a PDF Tables, az Import.io, a Tabula, a Tableau és a CartoDB alkalmazásokkal is. Előbbi három eszköz abban segít, hogy szép és főként használható formátumúvá, Excel táblává alakítsunk a PDF-ben kapott, vagy online táblázatokat és adatokat. A Tableau és a CartoDB pedig az adatvizualizáció izgalmas világába vezet be minket.

Gyakrolás a Tableau adatvizualizációs szoftverrel

Gyakorlás a Tableau adatvizualizációs szoftverrel

A Tableau segítségével szinte bármilyen izgalmas grafikon, diagram vagy infografika elkészíthető, akár szöveg és képek kombinációjával együtt. A másik nagy előnye pedig, hogy interaktív, több rétege is lehet – bár ez az olvasók számára sokszor még szokatlan -, ingyenes, és lényegében bármilyen online felületen beágyazható. A CartoDB pedig geolokációs kódok (GPS-koordináták) alapján készít térbeli vizualizációkat, amelyeket kedvünkre színezhetünk, ha dátumot adunk az adatokhoz, beállíthatjuk, hogy időrendi sorrendben bukkanjanak föl a különböző pontok vagy ezek méretével jelezhetünk egyéb információkat is.

Ezekkel a programokkal nem csak maguk a résztvevők készítettek egyszerűbb vizualizációkat a foglalkozás során, hanem bemutatásra került néhány egészen izgalmas és díjnyertes adatvizualizációs projekt, amelyekhez nem volt szükség a tanultaknál bonyolultabb eszközök alkalmazására.

A rendezvény része a Független Médiaközpont „Az újságírás újraindítása” című projektjének, amelyet a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány támogat.

További képek az eseményről (fotó: Kiss Eszter)