konferencia a 26 éve alapított Független Médiaközpont szervezésében

📆 Ideje: 2021. december 2., csütörtök, 15:00 – 18:00
⏰ Regisztráció: az online űrlapon.
🏠 Helyszín: Sajtóház, 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a

A Covid-19 járvány miatt a rendezvényen kérjük a védőmaszk használatát és azt, hogy a konferencián személyesen csak beoltottak vegyenek részt! 

A rendezvény a Youtube-on élőben követhető: 
https://www.youtube.com/watch?v=Uux3Y8JJ0xE

Nyár közepe óta közismert, hogy a magyar kormány is bevetette állampolgárai ellen az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A leleplezést a Direkt36 oknyomozó portál tette közzé, amelynek két munkatársát is megfigyelték, mintegy további harminc újságíró, ellenzéki politikus, médiatulajdonos és ügyvéd mellett. A kormány végül jó háromhónapnyi hallgatás és tagadás után ismerte el, hogy megvásárolta az izraeli kémfegyvert és olyan megfigyelésekre is használta, amelyek aligha magyarázhatók terrorfenyegetéssel vagy súlyos bűncselekmény megelőzésével.

2016 óta egyébként világszerte tucatnyi – alapvetően autoriter berendezkedésű – országban használták a kémszoftvert mintegy ötvenezer okos telefonszám esetében és csaknem kétszáz alkalommal újságírókat vettek célba. Mindezt egy nyolcvan oknyomozó riporterből álló konzorcium derítette fel a Pegasus projekt keretében. Az összesen 17 szerkesztőség – köztük a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit és a Le Monde – részvételével zajló nemzetközi nyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz. Oknyomozó teljesítményéért a Pegasus projekt csapata 2021-ben elnyerte a Riporterek Határok Nélkül (RSF) elnevezésű szervezet Sajtószabadság-díját.

Mit eredményezhet a Pegasus-botrány külföldön és Magyarországon? Korlátozzák és alaposabban ellenőrzik-e a kémszoftverek bevethetőségét? Lesz-e felelősségre vonás a törvénytelen megfigyelések ügyében? Mit tehetnek a médiaszabadságot támogató szervezetek és a szerkesztőségek a digitális biztonság megerősítéséért?  Egyebek közt ezekről a kérdésekről lesz szó a konferencián, amely részben magyarul, részben angolul zajlik tolmácsolás nélkül.

A rendezvény programja:

14:45 – 15:00 – Regisztráció

15:00 – 15:10 – Megnyitó ­– Orbán Sándor, a Független Médiaközpont igazgatója

15:10 – 16:15 – A Pegasus-botrány nemzetközi fejleményei – angol nyelvű panelbeszélgetés

Vezeti: Lőke András, az ittlakunk.hu budapesti hírportál főszerkesztője, a legkiemelkedőbb oknyomozó újságírói teljesítményt elismerő Soma-díj egyik alapítója

Résztvevők:

  • Panyi Szabolcs, Direkt36 oknyomozó újságíró központ, Budapest
  • Jamie Wiseman, Nemzetközi Médiaintézet, Bécs
  • Simon Éva, Civil Liberties Union for Europe, Berlin
  • Lukasz Kroll, Internews digitális biztonsági projekt, Varsó

16:15 – 17:15 – Megfigyelések következmények nélkül? – magyar nyelvű panelbeszégetés

Vezeti: Bodrogi Bea, ügyvéd

  • Szabó András, Direkt36 oknyomozó újságíró központ
  • Hüttl Tivadar, Társaság a Szabadságjogokért
  • Kocsi Ilona, Magyar Újságírók Országos Szövetsége
  • Gulyás József, volt országgyűlési képviselő és a nemzetbiztonsági bizottság egykori tagja

17:15 – Fogadás

Regisztrálás előtt olvassa el Adatkezelési Tájékoztatónkat!

A konferenciát a Független Médiaközpont megnyitásának 26. évfordulóján tartjuk, hogy ezzel is hangsúlyozzuk a tényeken alapuló felelős újságírás, a közérdeket szolgáló hiteles tájékoztatás fontosságát. A rendezvényt a médiaszabadságot segítő nemzetközi ernyőszervezet, az Ifex és a Magyar Újságírók Országos Szervezete támogatja.