📆 Időpont: január 17. (szerda) 18.00
🏠 Helyszín: Lumen Kávézó, Budapest, Horánszky U. 5, 1085

Manapság egyre több, egymást is felerősítő krízisnek lehetünk szemtanúi, úgy mint a háború, a demokratikus rendszerek erodálódása vagy az ökológiai válság. Ezek nem pusztán humanitárius és társadalmi kihívásokat jelentenek, de az újságírói etikát is próbára teszik. Miközben a halmozódó krízisek fényében kérdésessé válik, hogy miről és hogyan lehet etikusan tudósítani, a szakmának fel kell vennie a versenyt a clickbait tartalmakkal és álhírekkel is, Milyen újságírói etikát lehet alkalmazni a válságról való beszédmódban?

Ezt a kérdést járja körül a 21 Kutatóközpont következő, újságíróknak szóló szakmai eseménye. A kutatóközpont lengyel, cseh, és szlovák partnerintézeteivel közös kutatásában azt mérte fel, vajon a V4 országok hogyan vélekednek az olyan kérdésekről mint a COVID-19 járvány, a migráció, a jogállamiság és a klímaváltozás. Ugyanakkor az egyéni vélemények és érzelmek kialakulásában alapvető fontosságú a híradások, tudósítások és sajtótermékek szerepe. Éppen ezért a megrendezésre kerülő esemény a megkérdezett válságok és az újságirói etika kapcsolatát helyezi fókuszba, párbeszédet kezdeményezve a szakma képviselőivel.

Az alkalom interaktív újságírói fórumként szolgál, ahol az újságírók közösen tudják megvitatni tapasztalataikat. A beszélgetést egy vitaindító kerekasztal alapozza meg, ahol a résztvevők, Fődi Kitti (444), Dull Szabolcs (Telex), Jamriskó Tamás (Független Médiaközpont) és Vörös Szabolcs (Válasz Online), arra keresik a választ milyen újságírói etikát lehet alkalmazni a válságokról való beszédmódban. Ezt követően a beszélgetést a jelenlévők együtt folytatják, lehetőséget kapva arra, hogy részletesen kifejtsék gondolataikat, interaktívan dolgozzák fel az elhangzottakat, és megvitassák a felmerülő etikai kérdéseket.