A Független Médiaközpont újabb hackathont hirdet újságírók számára. A 2018. március 23-án, a Sajtóházban tartandó rendezvény célja, hogy a versenyben résztvevő csapatok előre megadott témakörökben adatokat elemezzenek, majd pedig olyan összefüggéseket ábrázoljanak az adatvizualizáció eszközeivel, amelyek későbbi sztori alapjául szolgálhatnak. A nap végén a csapatok bemutatják eredményeiket, amelyeket szakmai zsűri értékel. A verseny három győztese díjban részesül. Jelentkezés 2018. február 28. (szerda) 24:00-ig

Mi történik a hackathonon?

A hackathon versenyére benevezett csapatok azonos feladatot kapnak, ám saját elképzeléseik alapján nyilvánvalóan különböző utakon indulnak el, különféle szempontok szerint végzik az adatok elemzését. Fontos, hogy a csapatok vizuálisan megjelenítsék eredményeiket, feltérképezzék az adatokban rejlő történeteket vagy felállítsanak olyan hipotéziseket, amelyek önmagukban is érdekesek lehetnek a közönség számára.

A hackathon egy teljes napot és aktív részvételt, együttműködést igényel a résztvevőktől. Este hatig minden csapatnak el kell készítenie a pályaművet, amelyet öt perces prezentáció keretében mutat be. Az előadásnak tartalmaznia kell

  • az adatelemzés eredményeként feltárt összefüggéseket és
  • ezen adatok vizuális megjelenítését.

A prezentációkat követően a szakmai zsűri választja ki a legjobb pályaműveket és ünnepélyesen átadja a díjakat a nyertes csapatoknak.

Díjak:

  • 1. díj: 300000 Ft
  • 2. díj: 150000 Ft
  • 3. díj: 100000 Ft

A hackathont a Független Médiaközpont partnereivel – Főszerkesztők Fóruma, K-Monitor, Precognox– szervezi. Szakmai támogató a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az esemény megrendezéséhez az Open Society Foundations és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) nyújt támogatást.

A hackathon programja

Helyszín: Sajtóház – 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a, első emelet, Rát és Táncsics terem

2018. március 23. (péntek):

8:00 – 8:30 – Regisztráció

8:30 – 9:00 – A feladatok ismertetése, a csapatok elhelyezkedése a teremben

9:00 – A csapatmunka megkezdése

10:30 – 11:30 – A csapatok ismertetik terveiket

13:00 – 13:30 – Ebédszünet

13:30 – 18:00 – A csapatmunka folytatása

18:00 – 19:30 – Prezentációk

19:30 – 20:00 – A zsűri értékeli a prezentációkat, pályaműveket

20:00 – 20:30 – Díjátadás

20:30- 21:30 – Fogadás

Kik jelentkezhetnek?

A szervezők három-négy fős csapatok nevezését várják az ország egész területéről. Egy-egy teamet alkothatnak szerkesztőségi munkatársak, szabadúszó újságírók, médiaszakos hallgatók egyaránt. A csapatokban az újságíróval együtt dolgozhatnak más szakmák képviselői – például informatikus, grafikus, adatelemző – is, akik tudása szükséges lehet a feladatok minél kreatívabb és színvonalasabb elvégzéséhez.

Egyéni regisztráció is lehetséges. Elegendő egyéni nevezés esetén – a regisztrációt követően – a szervezők segítenek a csapatalkotásban.

A hackathon versenyében 7-8 csapat vehet részt. A nevezések elfogadásáról a szervezők a jelentkezési határidőt követően írásban küldenek értesítést.

Hogyan lehet jelentkezni?

A hackathonra online regisztrációs űrlap kitöltésével 2018. február 28-án (szerdán) 24:00 óráig lehet nevezni. A rendezvénnyel kapcsolatos kérdéseket írásban lehet a szervezőknek eljuttatni már a jelentkezési lapon és/vagy a palyazat@cij.hu email címre küldött üzenetben, legkésőbb 2018. február 26-ig.

Milyen adatokkal dolgoznak a hackathon résztvevői?

A versenybe benevezett csapatok lehetőséget kapnak arra, hogy a felkészülési időszakban hozzáférjenek a kiválasztott adatok egy részéhez. Az adatokat az esemény szakmai támogatója, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) bocsátja rendelkezésre.  A versenyről további részleteket a jelentkezők a későbbiekben kapnak.

Milyen eszközökre lesz szükségük a résztvevőknek? Milyen segítségre számíthatnak a csapatok?

A teremben lesz internetkapcsolat. Minden résztvevőt kérünk, hogy hozzon laptopot és olyan eszközöket (pl. a munkához szükséges, telepített programokat), amelyeket jól tud alkalmazni. A helyszínen mentorok segítik a csapatok munkáját.

A csapatok felkészítése

A hackathont megelőzően a szervezők tájékoztatót tartanak, és ekkor nyílik lehetőség a csapatok bemutatkozására. Helyszín: Független Médiaközpont – Sajtóház, 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a – Gimes terem, 1. em. 105.

A hackathon eredménye és a szerzői jogok

A csapat tagjai rendelkeznek a létrehozott pályamunka szerzői jogaival. Emellett a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a létrejött eredményeket (a vizuálisan megjelenített adatokat) a szervezők a hackathon honlapján, a Creative Commons következő rendelkezései alapján közöljék: Nevezd meg! – Ne add el! – Ne változtass!

A szervezők tisztában vannak azzal, hogy a hackathon egy napja nem elegendő egy történet megírására. Azt remélik, hogy az adatok alapján kibontakozó témajavaslatokból az eseményt követő időszakban publikálásra alkalmas tartalmak születnek. Ez azonban már a versenyzők döntése, hogy, tovább viszik-e a megkezdett témákat.

Étkezés

A nap során a szervezők gondoskodnak az étkezésről, az üdítőkről és a kávéról. A hackathon a díjkiosztás utáni fogadással zárul.

A 2017-ben megrendezett első újságírói hackathonról ezen a  honlapon tájékozódhat.