A Független Médiaközpont partnereivel – a Főszerkesztők Fórumával és a K-Monitorral – együtt 2017. március 24-én (pénteken) a Mosaik emeleti termében hackathont rendez újságírók számára. Az egész napos rendezvény célja, hogy újságírók csapatokban, a megadott témakör adatait feldolgozzák, elemezzék és olyan összefüggéseket mutassanak ki az adatvizualizáció eszközeivel, amelyek későbbi sztori alapjául szolgálhatnak. A nap végén a csapatok bemutatják eredményeiket, amelyeket szakmai zsűri értékel. A verseny győztese 300.000 forint díjban részesül. Jelentkezési határidő: március 10. péntek.

Mi történik a hackathonon?

A versenyre benevezett csapatok azonos feladatot kapnak, ám saját elképzeléseik alapján nyilvánvalóan különböző utakon indulnak el, különféle szempontok szerint végzik az adatok elemzését. Fontos, hogy a csapatok vizuálisan megjelenítsék eredményeiket és feltérképezzék az adatokban rejlő történeteket vagy felállítsanak olyan hipotéziseket, amelyek önmagukban is érdekesek lehetnek a közönség számára.

Ez a munka együttműködésre épül. A csapatokban az újságíróval együtt dolgozhatnak más szakmák képviselői (pl. informatikus, grafikus, adatelemző) is, akik tudása szükséges lehet a feladatok minél kreatívabb és színvonalasabb elvégzéséhez.

A hackathon egy teljes napot és aktív részvételt igényel a résztvevőktől. Este hatig minden csapatnak el kell készítenie a pályaművet, amely az alábbi részekből áll:

  • témavázlat az adatok elemzése eredményeként, az adatokban rejlő összefüggések bemutatása (max. 1 oldal)
  • az adatok vizuális megjelenítése
  • öt perces prezentáció

Díj: 300000 forint

A prezentációkat követően a szakmai zsűri választja ki a legjobb pályaművet és ünnepélyesen átadja a háromszázezer forintos díjat a nyertes csapatnak.

A csapatok felkészítése

2017. március 23. (csütörtök): Független Médiaközpont, 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a, Sajtóház – Gimes terem, 1. em. 105.

17:00-19:00-ig: Tájékoztató a hackathonról, a csapatok bemutatkozása

A hackathon programja

2017. március 24. (péntek): Mosaik – 1136 Budapest, Pannónia u. 32.

8:00 – 8:30 – Regisztráció

8:30 – 9:00 – A feladatok ismertetése, a csapatok elhelyezkedése a teremben

9:00 – A csapatmunka megkezdése

13:00 – 13:30 – Ebéd (szendvics, pizza)

13:30 – 18:00 – A csapatmunka folytatása

18:00 – 19:30 – Prezentációk

19:30 – 20:00 – A zsűri értékeli a prezentációkat, pályaműveket

20:00 – 20:30 – Díjátadás

20:30- 21:30 – Fogadás

Kik jelentkezhetnek?

A szervezők háromfős csapatok nevezését várják. Egy-egy teamet alkothatnak szerkesztőségi munkatársak és szabadúszó újságírók, médiaszakos hallgatók egyaránt. A csapatban az újságíróval együtt dolgozhat adatelemző, adat-vizualizációhoz értő kolléga, grafikus és programozó is.

Egyéni jelentkezés is lehetséges. Elegendő egyéni jelentkező esetén – a regisztráció lezárultával – a szervezők segítenek a csapatalkotásban.

A nevezés elfogadásáról a szervezők a jelentkezési határidőt követően írásban küldenek értesítést.

Hogyan lehet jelentkezni?

A hackathonra online űrlap kitöltésével 2017. március 10-én (pénteken) 24:00 óráig lehetséges a jelentkezés. A rendezvénnyel kapcsolatos kérdéseket írásban kell a szervezőknek eljuttatni. Erre két lehetőség van:

–        már a jelentkezési lapon és/vagy

–        a palyazat@cij.hu email címre küldött üzenetben 2017. március 8-ig.

Milyen adatokkal dolgoznak a hackathon résztvevői?

A versenybe benevezett csapatok a hackathon előtt három nappal (2017. március 21-én) megkapják a lehetőséget, hogy még felkészülési időszakban hozzáférjenek a kiválasztott adatok egy részéhez. Az adatokat a KSH bocsátja rendelkezésre. További részleteket a jelentkezők a későbbiekben kapnak.

Milyen eszközökre lesz szükségük a résztvevőknek?

Internet lesz, de minden résztvevő hozzon laptopot és olyan eszközöket (pl. a munkához szükséges, telepített programokat), amelyeket jól tud alkalmazni.

A hackathon eredménye és a szerzői jogok

A csapat tagjai rendelkeznek a létrehozott pályamunka szerzői jogaival. Emellett a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a létrejött eredményeket (a vizuálisan megjelenített adatokat) a szervezők a hackathon honlapján, a Creative Commons következő rendelkezései alapján közöljék: Nevezd meg! – Ne add el! – Ne változtass!

A szervezők tisztában vannak azzal, hogy a hackathon egy napja nem elegendő egy történet megírására. Azt remélik, hogy az adatok alapján kibontakozó témajavaslatokból a hackathont követő időszakban publikálásra alkalmas tartalmak születnek. Ez azonban már a versenyzők dolga, rajtuk múlik, tovább viszik-e a megkezdett témákat.

Étkezés

A nap során a szervezők gondoskodnak az étkezésről, az üdítőkről és a kávéról. A hackathon a díjkiosztás utáni fogadással zárul.

Szervezők: Független Médiaközpont, Főszerkesztők Fóruma, K-Monitor

Támogató: Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány