A Független Médiaközpont egynapos ingyenes képzést hirdet az adatalapú újságírásról.  A 2018. február 20-án (kedden) tartandó foglalkozás célja, hogy a részvevők megismerkedjenek a tartalom előállításhoz szükséges adatok letöltésének, rendszerezésének és képi megjelenítésének eszközeivel. Rövid történeti és elméleti áttekintés után külön hangsúlyt kapnak az adatújságírói munka gyakorlati kérdései, így az adatok begyűjtése, javítása és szűrése.  Helyszín: Sajtóház, 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a, 1. em., Gimes terem, jelentkezés 2018. február 15-ig.

A képzést március folyamán újabb egynapos műhelyfoglalkozás követi, amelyen az egyszerű, valamint a nagy mennyiségű adatok vizuális megjelenítéséről és az ehhez használt eszközökről (Infogram) és szoftverekről (Tableau, Carto) lesz szó.

A foglalkozást Bátorfy Attila adatújságíró vezeti. Bátorfy Attila az Atlatszo.hu adatújságírás rovatának tagja. Korábban a Kreatív média- és reklámipari szaklapnál, valamint Vs.hu-nál dolgozott, ahol rovatvezető-újságíróként számos adatalapú  cikket készített. Több adatvizualizációs projekten működött együtt a Transparency Internationallel, a Közép-európai Egyetemmel, a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületével és a Mérték Médiaelemző Műhellyel. Adatújságírást oktat az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Budapesti Metropolitan Egyetemen. A Databánya blog alapítója és a Global Editors Network adatújságírói díjának döntőse.

A műhelyfoglalkozás  programja

9:30 – Regisztráció
10:00 – 11.30 Bevezetés az adatújságírásba és az adatok világába
11:45 – 13:15 Az adatok letöltése (PDFCreator, Import.io, Tabula)
13:15 – 14:00 Ebédszünet
14:00 – 15:30 Adatok javítása, szűrése, rendszerezése Excelben

A műhelyfoglalkozásra maximálisan 15 résztvevő jelentkezését fogadjuk. A képzés ingyenes, ugyanakkor előzetes online regisztrációhoz kötött. Űrlap kitöltésével idekattintva lehet jelentkezni 2018. február 15-ig (csütörtökig).

További információ e-mailben: orban.sandor@cij.hu