Hangfelvétel az október 31-i kerekasztal-beszélgetésről, amelyen a független helyi média esélyeit elemeztük az önkormányzati választások után.

Az elmúlt években állandósult politikai nyomásgyakorlás, a média tulajdonosi szerkezetének gyökeres átalakítása, a hirdetési piac torzulásai és a kormányzati propaganda térnyerése korlátozza a nyilvánosságot és akadályozza az álláspontokat ütköztető közéleti vitát Magyarországon. Míg a fővárosban – nagy nehézségek árán – továbbra is működnek a minőségi újságírás iránt elkötelezett szerkesztőségek, a közélet feletti kontroll erősen korlátozta a vidéki médiát, különösen a nagyobb megyei lapok bekebelezése és a rádiófrekvenciák politikailag motivált újraosztása után.

Mennyiben teremtett új helyzetet az önkormányzati választások eredménye a helyi szerkesztőségek számára? A maroknyi megmaradt független megyei portál mellett van-e esély újak indítására? Hogyan finanszírozható a tisztességes helyi média, amely ellenőrzi a hatalmat? Miként garantálható a pártatlanság és a szakmai színvonal?  Egyebek közt ezekről a kérdésekről esett szó Független Médiaközpont rendezvényén.

Résztvevők:

  • Roznár Gyöngyi, nyugat.hu
  • Babos Attila, szabadpecs.hu
  • Lőke András, ittlakunk.hu 
  • Nagy Ildikó Emese, Nyomtass te is! Mozgalom

A kerekasztal-beszélgetést Munk Veronika, az Index.hu főszerkesztő-helyettese vezette.