A Független Médiaközpont 2017. március 7-én (kedden) 15:00-19:00-ig műhelyfoglalkozást tart a digitális történetmesélés videós eszközeiről.  A műhelyfoglalkozáson a részvétel díjmentes, de online regisztrációhoz kötött. Helyszín: 1064 Budapest, Vörösmarty utca 47/A. Sajtóház – Gimes Miklós terem (1. emelet). Jelentkezési határidő: 2017. március 1. (szerda).

Noha a videós tartalom a hírkészítésben világszerte rohamos ütemben tör előre, valójában csak a nagyobb szerkesztőségek tehetik meg, hogy  önálló videós stábot tartsanak fenn. Az egyszemélyes stábok ötlete ugyan nem újkeletű, a szűk anyagi lehetőségek mellett a technika fejlődése, valamint a digitális történetmondás egyre elterjedtebb követelménye azonban arra készteti és ösztönzi az újságírókat, hogy maguk végezzék el azokat a feladatokat, amelyeket egyébként egy egész stáb szokott.

A gyakorlati jellegű műhelyfoglalkozást a hírmédiában és a videóújságírásban gyakorlatot szerzett szakemberek vezetik:

  • Szász Barna, az Index.hu hírportál videórovatának szerkesztő-riportere,
  • Pohly Ferenc, digitális termékfejlesztési projektek tanácsadója.

A műhelyfoglalkozáson az alábbi témák szerepelnek:

  • Hogyan készüljünk fel a videós forgatásra?
  • Hogyan forgassunk és vágjunk szerkesztett videót okostelefonnal? Mire érdemes figyelni?
  • A videós interjúzás alapjai: hogyan és milyen kérdéseket praktikus feltenni?
  • Gyakorlati munka: rövid videó riport készítése és vágása.
  • A videós újságírás eszközrendszere: hogyan lehet olcsó vagy akár ingyenes eszközökkel is minőségi videót forgatni?
  • Hasznos alkalmazások, kiegészítő és speciális eszközök bemutatása

A gyakorlati foglalkozásra újságírókat – elsősorban szabadúszókat és kisebb szerkesztőségek munkatársait -, valamint végzős médiaszakos hallgatókat várunk.  A foglalkozás hatékonyságát szem előtt tartva legfeljebb 12 résztvevőt tudunk fogadni. Kérjük, hogy a résztvevők hozzanak magukkal okostelefont és a foglalkozás előtt telepítsék az ingyenes Adobe Premiere Clip applikációt.

További információ: Móricz Ilona, Független Médiaközpont, ilona.moricz@cij.hu

A rendezvény része a Független Médiaközpont „Az újságírás újraindítása” című projektjének, amelyet a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány támogat.