Találkozó Tomiszlav Kezsarovszki macedón oknyomozó újságíróval, aki a börtönben és házi őrizetben töltött hosszú hónapokról is ír angolul most megjelent könyvében

📖 Könyvbemutató és beszélgetés oknyomozásról, éhségsztrájkról és a macedón média helyzetéről ANGOL nyelven (tolmácsolás nélkül) a Független Médiaközpontban a MÚOSZ támogatásával

🗓 2019. április 25., csütörtök, 16:00 – 17:00
🏠 Sajtóház, 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a,
⏰ Regisztráció 2019. április 23-ig.

Tomiszlav Kezsarovszki macedón újságírót 2013 májusában tartóztatták le, mert egy gyilkosságot feltáró riportban állítólag felfedte egy védett tanú kilétét.  Ezért 4,5 év börtönbüntetésre ítélték, amelyet később két évre csökkentettek. A riporter tagadta bűnösségét. Mint később kiderült, az állítólagos tanú nem állt védelem alatt a cikk közlése idején és a hatóságok nyomására vallott Kezsarovszki ellen.  A letartóztatás célja sokkal inkább az volt, hogy az újságíró kiadja rendőrségi forrásait. Ebben az időben Kezsarovszki  éppen Nikola Mladenov független lapkiadó halálának körülményeit kutatta. Mladenov autóbalesetben veszette életét rejtélyes körülmények között.

Kezsarovszki 172 napot töltött Szkopje Sutka nevű börtönében, mielőtt házi őrizetbe helyezték. Az eljárást több nemzetközi szervezet is a sajtószabadság súlyos megsértésének nevezte. Christian Mihr, az Újságírók határok nélkül elnevezésű szervezet német részlegének igazgatója például így nyilatkozott: „Abszurd és értelmezhetetlen ítélet egy EU tagjelölt ország részéről. Kezsarovszki egyetlen vétke az, hogy feltárta a macedón kormányzati tevékenység és joggyakorlat visszásságait.”

A beszélgetést Panyi Szabolcs, a Direkt36 oknyomozó központ újságírója vezeti.

A rendezvény nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékát április 23-ig jelezze ezen az online regisztrációs űrlapon!

Regisztrálás előtt kérjük, olvassa el Adatkezelési Tájékoztatónkat!

A szakmai eszmecsere egy havonta jelentkező rendezvénysorozat része, amelyet a Magyar Újságírók Országos Szövetsége támogat.