Az Internews amerikai médiafejlesztési szervezettel folytatott együttműködésnek köszönhetően öt magyar kolléga is részt vett a legutóbbi – emberi jogokkal foglalkozó – nemzetközi RightsCon konferencián, amelyet a Costa Rica-i San Joséban tartottak júniusban. A háromnapos rendezvényre azokat a digitális biztonság kérdéseiben jártas hazai szakembereket hívták meg, akik sikeresen elvégezték az Internews regionális képzési programját. Ezt Magyarországon a Független Médiaközpont koordinálja.

A RightsCon a Szilícium-völgyből indult az Access Now emberi jogi szervezet kezdeményezésére. A mostani konferencián egyebek közt azt vitatták meg, hogy a digitális média fejlődése miként hat az emberi jogok kérdéskörére, valamint hogyan lehet élhetőbb, befogadóbb és biztonságosabb jövőt teremteni a technológiák segítségével. A Covid világjárvány óta először rendezték meg személyes részvétellel a RightsCon-t, amely egyben hibrid esemény is volt. Így több ezren követték a történéseket a helyszínen és online.

A magyar delegációban ott volt Bárdos Kata Kincső, kulturális újságíró; Campbell Magor, a Mérce.hu rendszergazdája; Lőrincz Marcell, civilszervezeti vezető; Pete Luca, az Átlátszó munkatársa és Werovszky Veronika, tudományos újságíró. Lőrincz Marcell egy Kelet-Európával foglalkozó panelbeszélgetésen is részt vett, amely a gyűlöletbeszéddel és az államilag szponzorált propagandával foglalkozott.