A Független Médiaközpont 2016. szeptember 21-én (szerdán) konferenciát tart a helyi újságírás helyzetéről a Sajtóház Mikszáth Termében (1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a). A részvétel díjmentes, de feltétele az előzetes online regisztráció. Jelentkezési határidő: 2016. szeptember 16. (péntek).

Egy közelmúltbeli kutatás[1] a fejlett nyugati országokban és az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedben végbement jelentős változásokat elemezve megállapította, hogy a helyi média – miként az egész iparág, de némi eltéréssel – ma nehezebb helyzetben van, mint korábban. A különbség elsősorban abból adódik, hogy a helyi média vesztésre áll a közönség figyelméért vívott csatában, piaci ereje pedig meggyengült, holott korábban a helyi hirdetők számára meghatározó volt. Emellett nem biztos, hogy a digitális média mentőöve elegendő a helyi újságírás fennmaradásához. A közönség ugyan egyre több és többféle médiát fogyaszt, ám ebben egyre kevesebb a helyi újságírói tartalom.

Vajon hasonló tendenciák érvényesülnek-e Magyarországon? Hogyan látják, hogyan élik meg a helyzet átalakulását azok, akik naponta dolgoznak fel a helyi közösségeket érintő témákat? A konferencián egyebek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A Független Médiaközpont 2016 tavaszán online, anonim, kérdőíves gyorsfelmérést végzett a helyi újságírás helyzetéről, az újságírók szakmai és egzisztenciális körülményeiről. A szeptember 21-ikén tartandó konferencián ismertetjük a legfontosabb adatokat. Néhány példa ezek közül:

– a válaszadók több mint 60 százaléka ismerte el, munkája során már előfordult, hogy az újságírói etikával ellentétes kompromisszumra kényszerült, közülük 11 százalék ezt a jelenséget gyakorinak tartja;

– a válaszadók több mint 15 százaléka jellemzőnek illetve nagyon jellemzőnek nevezte azt, hogy megjelenés előtt a szerkesztőségi tartalmat (cikk, műsor, fotó) be kell mutatni a szakmai stábhoz nem tartozó személynek, tulajdonosnak/üzemeltetőnek;

– a válaszadók átlagosan 6,5 éve nem vettek részt médiával kapcsolatos képzésen.

A felmérést tíz, nagyobb lélegzetvételű interjú egészíti ki, melyek az ország különböző pontjain élő, eltérő hátterű szerkesztőségekben dolgozó médiavezetőkkel, újságírókkal készültek.

A kutatási eredményeket és az interjúkat tartalmazó kiadványt a konferencián mutatjuk be.

A Független Médiaközpont gyakorló újságírókat és szerkesztőket, szakmai szervezetek képviselőit és médiaszakértőket vár a konferenciára, amelybe hazai és külföldi kollégák, szakértők kapcsolódnak be előadóként és beszélgetések résztvevőiként. A rendezvényen angol-magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk. Online regisztráció itt 2016. szeptember 16-ig (péntek).

A konferencia programja

12:30 – 13:00 – Regisztráció

13:00 – 13:15 – Megnyitó – Móricz Ilona, Független Médiaközpont

13:15 – 13:45 – Helyi újságírás Magyarországon – a Független Médiaközpont bemutatja a 2016 tavaszán, helyi újságírók körében végzett online kérdőíves felmérésének eredményeit és a kapcsolódó interjúk alapján levonható következtetéseket.

Előadók: Kiss Eszter és Bellai László

13:45 – 14:15 –  4500 & 350 & 3. A helyimédia-piac tulajdonosi struktúrája és üzleti trendjei

Előadó: Incze Kinga, a Mrs.White Media Consulting Kft. ügyvezetője, a Whitetereport.hu mediabrowser alapító tulajdonosa

14:15 – 14:30 – Kérdések a két előadással kapcsolatban

14:30 – 14:45 – Kávészünet

14:45 – 16:15 – A helyi média helyzete szomszédos országokban – előadások és beszélgetés

Előadók:

  • Sabine Miesgang, a Regionalmedien Austria tartalomért és közösségi kapcsolatokért felelős vezetője, Ausztria
  • Milos Stojkovic jogász, Szerbia
  • Alenka Brun, a Gorenjski glas című regionális lap igazgatója és kiadója, Szlovénia
  • Jadran Kapor főszerkesztő, Dubrovacki vjesnik, Horvátország

A beszélgetést vezeti: Orbán Sándor, Független Médiaközpont

16:15 – 16:30 – Kávészünet

16:30 – 18:00 –  Hogyan alakult át a magyarországi helyi média egy évtized alatt?

A beszélgetés résztvevői:

  • Eckhardt Balázs, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének alelnöke, Kecskeméti Televízió
  • Kovács Tibor, a Magyar Lapkiadók Egyesületének elnöke
  • Nyerges Csaba, a Kisalföld főszerkesztője
  • Dr. Radetzky András, a Helyi Rádiók Országos Egyesületének elnöke, Magyar Katolikus Rádió
  • Roznár Gyöngyi, a Nyugat.hu főszerkesztője
  • Szabados Balázs, tanácsadó, Ittlakunk.hu

A beszélgetést vezeti: Bátorfy Attila újságíró, Átlátszó.hu

További információ: Móricz Ilona, Független Médiaközpont, ilona.moricz@cij.hu

A rendezvény része a Független Médiaközpont „Az újságírás újraindítása” című projektjének, amelyet a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány támogat.

[1] Local Journalism: the decline of newspapers and the rise of digital media (published by I.B. Tauris 2015). Szerkesztette: Rasmus Kleis Nielsen Director of Research at the Reuters Institute for the Study of Journalism, University of Oxford