A Független Médiaközpont gazdasági újságíróknak tartott műhelyfoglalkozást 2017. június-júliusban, amelynek célja az volt, hogy az egyre népszerűbb és változatosabb újságírói formátumként számon tartott podcast meghonosodjon a magyarországi újságírásban, ezen belül a pénzügyi témák feldolgozásában.

A műhelyfoglalkozást tapasztalt újságírók/podcast-készítők vezették: Pohly Ferenc digitális termékfejlesztő, újságíró, az Origo és a VS.hu egyik alapítója, a Meti Heteor podcast műsorvezetője; Szedlák Ádám újságíró, blogger, podcaster – szintén a Meti Heteor podcast műsorvezetője és Kántor Endre, a Millásreggeli műsorvezetője és podcastjának készítője, BBC által képzett rádiós oktató.

A június 6-án tartott első workshop során a résztvevők megismerkedtek a podcast történetével, hazai és külföldi színterével, a formátum sajátosságaival, készítésének szakmai és technikai feltételeivel.

A második, július 31-én megrendezett gyakorlati foglalkozáson áttekintették a podcast-készítés összes fázisát, a témafelvetéstől kezdve a rögzítésen és utómunkán át a terjesztésig, valamint gyakorolták a podcast készítését. Ezen a foglalkozáson a résztvevők megvitatták konkrét podcast-adások indításának terveit is.

A műhelyfoglalkozásokat a Mastercard támogatta. Az első foglalkozáson a mobilfizetés magyarországi helyzetéről Szetnics László, a Mastercard regionális mobilfizetési vezetője tartott előadást.

A Független Médiaközpont útmutatót jelentetett meg a podcastok készítéséről, melynek szerzője Pohly Ferenc. A kiadvány innen letölthető PDF-ben.

Képek: Független Médiaközpont