November 2-át az ENSZ nemzetközi nappá nyilvánította, amelyen arra hívja fel a figyelmet, hogy nem maradhatnak büntetlenül az újságírók ellen elkövetett bűncselekmények (“No to Impunity!”). Az alábbi linkre kattintva csatlakozhat a szólásszabadságért küzdő nemzetközi szervezet, az IFEX kampányához.

Ezen a napon közzétesszük a közép- és délkelet-európai médiafejlesztési szervezeteket, köztük a Független Médiaközpontot is tömörítő SEENPM közleményét, amelyben sürgeti, hogy a horvát hatóságok a lehető legalaposabban vizsgálják ki azt az esetet, mely szerint valószínűsíthető, hogy Saša Leković, a Horvát Újságíró Szövetség (HND) elnökének autóját megrongálták és ezzel életére törtek.

A közlemény szerint az esetről október 28-án a Facebookon számolt be Saša Leković. Leírta, hogy az előző este az autópályán haladt, amikor autója hirtelen instabillá vált. Azonnal megállt, nehogy baleset következzen be. Ezt követően egy helybéli autószerelő megállapította, hogy a gépjármű jobb első kerekén valaki félig elfűrészelt két csavart.

Saša Lekovićot 2015-ben választották a HND elnökévé, azóta számos fenyegetést kapott, köztük halállal történő fenyegetéseket is. Gyűlöletkampány folyt ellene az interneten és azon kívül. A Sasa Lekovic elleni mostani nyomásgyakorlás része az elmúlt években Horvátországban tapasztalt jelenségeknek, amelyek során sok független horvát újságírót ért verbális támadás (köztük kormánytisztviselők részéről), fenyegetés,  sértés és fizikai erőszak. Bár sok ilyen esetet jelentettek a rendőrségen, csak kevés esetben indult nyomozás, de a nyomozás alá vontak közül egyet sem követett eredményes eljárás. A kormány miniszterei és a parlament tagjai többnyire hallgattak, noha az elmúlt években a horvátországi és nemzetközi emberi jogi, illetve kormányközi szervezetek gyakran felhívták a figyelmet a horvátországi újságírók és a szólásszabadság körülményeinek általános rosszabbodására.

A kormányzatnak döntő szerepe van abban, hogy szavatolja a szólásszabadság érvényesülésének feltételeit és az újságírók munkavégzéséhez szükséges biztonságos környezetet. Ha sérül a szólás szabadsága, a hatóságoknak kötelességük legalábbis elítélni és kivizsgálni ezeket az eseteket. Mivel az egymást váltó horvát kormányok hallgattak a szólásszabadság és más emberi jogok megsértése esetén, ezáltal nem adták tudtára a közvéleménynek, hogy az újságírók elleni megfélemlítés és erőszak cselekményei elfogadhatatlanok és jogsértőek.

A SEENPM, amely 18 közép- és kelet-európai médiafejlesztéssel foglalkozó szervezetet tömörít, sürgeti, hogy Andrej Plenković új kormánya indítson átfogó és átlátható vizsgálatot a HND elnöke autójának megrongálása ügyében. Felszólítja a kormányt arra is, hogy sürgősen lásson hozzá olyan politikai és konkrét intézkezések elfogadásához, amelyek képesek megvédeni és támogatni a szólásszabadságot Horvátországban, valamint lehetővé teszik a független és kritikus hangok megszólalását is. Ha ezt elmulasztja, azzal azt bizonyítja, hogy a horvát hatóságok továbbra is közönyösen viszonyulnak a szólásszabadság és az emberi jogok megsértéséhez az országban – állapítja meg közleményében a SEENPM.

Albanian Media Institute (Tirana)

Center for Independent Journalism (Bukarest)

Független Médiaközpont (Budapest)

Independent Journalism Center (Chisinau)

Investigative Journalism Center (Zágráb)

IPS Communication Foundation / Bianet.org (Isztambul)

Kosovo Media Institute (Pristina)

Macedonian Institute for Media (Szkopje)

Media and Reform Center Niš (Niš, Szerbia)

Media Center Caglavica (Pristina)

Media Center (Belgrád)

Media Development Center (Szófia)

Media Plan Institute (Szarajevó)

Mediacentar Sarajevo (Szarajevó)

Montenegro Media Institute (Podgorica)

Novi Sad School of Journalism (Újvidék)

Peace Institute (Ljubljana)

Platform for Independent Journalism P24 (Isztambul)

****

A Horvát Újságírók Szövetsége (HND) egyesülete közleményében nagyon aggasztónak tartja, hogy az újságírókat érő fenyegetések közül egyetlen esetet sem derítettek fel Horvátországban, ahol 2015 eleje óta 75 esetben támadtak és fenyegettek meg újságírókat munkájukkal összefüggésben. A HND vezetősége nyilatkozatában gyilkossági kísérletnek nevezte a Lekovic esetet.

A zágrábi Emberi Jogi Ház (Human Rights House) szintén azonnali intézkedésre szólította fel a horvát hatóságokat.  A HND vezetősége nyilatkozatákban gyilkossági kísérletnek nevezte az esetet.