A dél-afrikai Johannesburgban 2017 novemberében tartott oknyomozó világkonferencia magyar résztvevői – Zöldi Blanka, a Direkt36.hu és Sipos Zoltán, az Átlátszó Erdély újságírói – számoltak be tapasztalataikról a Független Médiaközpontban a 2018. január 23-án tartott műhelyfoglalkozáson.

Az újságírók elmondták, hogy az oknyomozó újságírókat és szervezeteiket tömörítő Global Investigative Journalism Network által kétévente rendezett konferencián Johannesburgban több mint 1200 újságíró vett részt 130 országból. Ez a rendezvény egyedülálló alkalom arra, hogy a világ legkülönbözőbb részein dolgozó oknyomozó újságírók megismerjék egymás munkáit, tapasztalatait, egyúttal új szakmai ismereteket szerezzenek, fejlesszék tudásukat számos téren, egyebek között a finanszírozási formákról és a szervezetek/projektek irányításáról is.

img_4584-680x510

Többek között szó volt arról, hogy a jelenlegi és a jövőben váratóan megjelenő technológiák hogyan alakítják át a tényfeltáró újságírást, mit lehet tenni az újságírók ellen indult, szervezett on-line zaklatás esetén, hogyan alakul a hónapokig tartó közös munka során az újságíró és a forrás viszonya, milyen gondolkodásmód szükséges az adatokkal való munkához, valamint miképpen lehet mérni a tényfeltáró újságírás hatását.

img_4588-680x510

A johannesburgi konferencián az International Consortium of Journalists (ICIJ) szervezet, amely az elmúlt években több globális adatszivárgás feldolgozását is koordinálta, külön foglalkozást tartott az offshore adatok kutatásáról. Többek között az ott hallottakról beszélt Zöldi Blanka, a Panama Papers és Paradise Papers nemzetközi adatszivárgás magyar szálait feltáró Direkt36.hu munkatársa, aki egy gyakorlatközpontú foglalkozáson mutatta meg az offshore kutatás legújabb módszereit. A workshop résztvevői többek között megismerkedtek a legfontosabb globális adatbázisok és külföldi cégjegyzékek használatával, illetve az ICIJ és az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) által létrehozott, offshore kutatásokat elősegítő felületekkel.

Fotók: Független Médiaközpont