kerekasztal-beszélgetés és kiállítás-megnyitó a Független Médiaközpontban

📆 Ideje: 2023. április 27., csütörtök, 16:00 – 17:30
🏠 Helyszín: Sajtóház, 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a
⏰ Előzetes regisztráció az online űrlapon.

Mi a közérdeket szolgáló minőségi média szerepe a különböző vallások és kultúrák bemutatásában?  Mit jelent az etikus újságírás olyan környezetben, ahol a társadalmi párbeszédet elnyomja a morális pánikkeltés? Törekvés a párbeszédre világnézeti-felekezeti ügyekben vagy a kultúrák, vallási csoportok egymás ellen hangolása? Mit lehet kezdeni a közösségi felületeken terjedő sértő tartalmakkal, főként, ha azok célja a megtévesztés és a megosztás? Egyebek közt ezekről a gyakran felmerülő kérdésekről lesz szó a Független Médiaközpont kerekasztal-beszélgetésén.

A rendezvény egyben a „Tégy a gyűlölet ellen! – Sokszínűség és vallás” című képkiállítás megnyitója. A harminc bemutatásra kerülő fotógrafikát – nyílt pályázat útján – 146 kreatív alkotásból választotta a zsűri a londoni Media Diversity Institute (MDI) kezdeményezésére. A cél, hogy ezek az online is terjeszthető munkák ellensúlyt képezzenek azokkal a gyűlöletkeltő antiszemita, iszlám- és keresztényellenes vizuális tartalmakkal szemben, amelyek megsokasodtak az elmúlt években a közösségi médiafelületeken. A képanyagot elsőként az angliai Westminster Egyetemen mutatták be február végén. A hét európai országot reprezentáló művészek között magyar alkotók is vannak.

Program:
15:45 – 16:00 – Regisztráció
16:00 – 17:30 – Kiállítás-megnyitó és kerekasztal-beszélgetés

Résztvevők:
Laborczi Dóra, evangélikus teológus, újságíró
Gégény István, katolikus hittanár, a Szemlélek lapigazgatója
Árvai Péter, alelnök, Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség
Tarik Demirkan, főszerkesztő, turkinfo.hu

Moderátor:
Lőrincz Marcell, Trolltalanítás (Get the Trolls Out!) projekt
A kerekasztal és a kiállítás-megnyitó nyilvános, de előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékát április 25-ig jelezze az online regisztrációs űrlapon!

A rendezvény a Trolltalanítás (Get the Trolls Out!) elnevezésű nemzetközi projekt része, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a bármilyen vallási alapú megkülönböztetésre. A projektet a Media Diversity Institute vezeti, amelynek a Független Médiaközpont a magyarországi együttműködő partnere mintegy 25 éve. További információ: www.getthetrollsout.org

Regisztrálás előtt kérjük, olvassa el Adatkezelési Tájékoztatónkat!