A jelöletlen változásokat követő „Stealth Fighter” alkalmazás bemutatása

Időpont: 2018. november 12., hétfő, 15:00 – 16.00
Helyszín: Független Médiaközpont, Sajtóház, 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a, Gimes terem

Feltűnt már, hogy néha eltűnnek szavak vagy akár teljes bekezdések a cikkekből? Előfordult már, hogy második olvasásra megváltozott a mondat tartalma? Ha igen, akkor nagy valószínűséggel közben módosították az írást, ezt azonban gyakran nem jelzik a szerkesztők. Egy újságcikken utólag változtatni anélkül, hogy ezt feltüntetnék: etikátlan. Létezik a jelöletlen szerkesztésre egy szakszó: az angolszász újságírásban „stealth edit”-nek nevezik, amelyet leginkább „lopakodó szerkesztésnek” lehetne magyarra fordítani.

A Független Médiaközpont által újonnan létrehozott ’Stealth Fighter’ alkalmazás az utólagos változtatásokat kíséri figyelemmel, elmenti az eredeti verziót, nyomon követi a cikket, majd jelzi, ha nem jelölt változtatást talál. A ’Stealth Fighter’ jelenleg huszonegy magyar online szerkesztőség cikkeit követi és megmutatja, hogy a szövegben utólag hány karaktert írtak át. A különböző verziókat össze lehet vetni és külön szókapcsolatokra is rá lehet keresni. Az alkalmazás a nem jelölt változtatások alapján rangsorolja a médiumokat.

A Stealth Fighter célja, hogy felhívja a figyelmet az etikátlan újságírói eljárásra és ezzel visszaszoruljon a nem ellenőrzött vagy szándékosan hamisan terjesztett információk aránya.

Program:

15:00 – 15:10 – Bevezető, Orbán Sándor, Független Médiaközpont, igazgató

15: 10 – 15:25 – A Stealth Fighter alkalmazás bemutatása, Lebhardt Olivér, AGL Group Kft.

15:25 – 15.50 – A Stealh Fighter alkalmazás tesztelési eredményeinek ismertetése, Bátorfy Attila, újságíró, a projekt szakmai vezetője

15:50 – Kérdések, válaszok

A Stealth Fighter projektet és Google Digital News Initiative támogatja.

A Stealth Fighter alkalmazás bemutatója nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, november 8-ig jelezze részvételi szándékát: https://goo.gl/forms/5UU893KCXnGPsAX22