A Fidesz hosszú évek óta állami forrásokból propaganda médiává alakította a közszolgálati televíziót, a közszolgálati rádiót és a Magyar Távirati Irodát, amivel egyrészt tönkreteszi a teljes magyar nyilvánosságot, másrészt torzítja a versenyt, és ez az Unióban kifogásolható.

A Mérték Médiaelemző Műhely, a Klubrádió és Jávor Benedek EP-képviselő 2016-ban azért fordult az Európai Bizottsághoz, hogy érvényt szerezzenek az uniós törvényeknek, és ezzel megakadályozzák a magyar médiapiacon a tiltott állami támogatást. A beadványukban bizonyították: úgy költ a hirdetésekre az állam, hogy nincs összefüggés az elköltött források, és az elérhető célközönség száma között. (Az uniós szabály előírja: amikor reklámra költ az állam, úgy kell viselkednie a piacon, mint ahogy azt a piaci szereplők teszik, vagyis törekednie kell arra, hogy hatékony legyen a kampány, tehát a legkevesebb pénzből a legtöbb embert érjen el.) Egy 2018-as beadványukban arra is rámutattak a kezdeményezők, hogy azzal is sérti a magyar kormány az uniós jogot, hogy követhetetlen a közszolgálat finanszírozása, hogy mire miért éppen annyit költenek, amennyit, márpedig az ellenőrizhetőség az Európai Unióban kötelezettség.

A beadvány szerkesztői 12 éve folyamatosan tárgyalnak az Európai Unióval, az EBESZ-szel, az ENSZ-el, de csak annyi történik, hogy a helyzet súlyossága miatt minden érintett kifejezi az aggodalmát, de nem lépnek, nem hoznak döntést. Az Európai Unió szakértői azzal halogatják a határozathozatalt: a média nehéz ügy, nem nagyon van az Uniónak mozgástere.

Ez azonban nem igaz.

Az Unió nagyon részletesen szabályozza a közmédia finanszírozását, és az MTVA költései azoknak a szabályoknak nem felelnek meg. Úgy múlt el a beadványok benyújtása óta több, mint egy évtized, hogy mindig új kérdéseket tesznek fel a Bizottság illetékesei, de aztán érdemben nem történik semmi.

Akár azt is mondhatta volna az elmúlt években már akárhányszor a Bizottság, hogy a beadvány nem jó. De nem mondták. Mondhatták volna, hogy büntetést szabnak ki a közmédiára, de nem tették. (Hasonló szabálytalanságokért korábban csaknem 40 esetben komoly büntetésekkel illették több nyugat-európai ország állami médiaszervezeteit.) 40 alkalommal kötelezték arra az egyes államokat, hogy szabályozzák újra a közmédia finanszírozását.

Mintha torkukon akadt volna a magyar média modell: se lenyelni, se kiköpni nem tudják.

Az Uniónak kötelezettsége azonban, hogy lezárja a vizsgálatokat. Vagy azzal, hogy elutasítja a beadványt, vagy azzal, hogy szigorúbban ellenőrzi a közmédia szabályozását, és nem teszi lehetővé, hogy több, mint 100 milliárd forintot úgy költsenek el a közmédiánál Magyarországon, hogy nem átlátható az elszámolás. Dönthet úgy is a Bizottság, hogy kimutatja, mennyi volt a túlfinanszírozás, vagy a nem átlátható módon elköltött pénz, és akkor annak visszafizetését írja elő. Illetve, a másik esetben akár vissza is fizetetheti azt a pénzt, amit nem az uniós szabályok szerint költöttek el a kormányhoz közeli médiumokban. Mondhatja a Bizottság, azt is, hogy nem ütközik az uniós szabályokkal a klientúra finanszírozása.

Valamit azonban végre mondania kellene.

Ezt sürgeti a MÚOSZ!