Az Európai Bizottság fellépést sürget az újságírókkal és a jogvédőkkel szembeni visszaélésszerű, a közéleti részvételt akadályozó perekkel (stratigic litigation agianst public participation, SLAPP) szemben. Ezt Vera Jourová, az értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos erősítette meg a sajtószabadság világnapján az Európai Parlament strasbourgi ülésen.

Hozzátette, hogy az EU-n belül is felmerülnek kockázatok az újságírók biztonságával kapcsolatban. Ezért a bizottság olyan intézkedéseket javasolt, amelyekkel a tagállamok fokozhatják az újságírók fizikai és online biztonságát, így jogi ás mentális tanácsadást is szorgalmaznak a fenyegetésekkel szembesülő újságírók számára.

Az ukrajnai helyzetről szólva Jourová kifejtette: a háborúról tudósító újságírók életüket kockáztatják, hogy tájékoztassanak, beszámolnak az orosz agresszióról, és nem azt mutatják be, amit az orosz narratíva sulykol. Éppen ezért, ki kell állni azok mellett, akik a valós történéseket mutatják meg.  Hozzáfűzte, hogy az Európai Bizottság hat millió euróval segíti az ukrán újságírókat.

https://multimedia.europarl.europa.eu/hu/video/threats-to-the-safety-of-journalists-and-media-freedom-in-europe-on-the-occasion-of-the-world-press-freedom-day-opening-statement-by-vra-jourov-vice-president-of-the-european-commission-in-charge-of-values-and-transparency_I224659