műhelyfoglalkozás

📆 Ideje: 2021. július 8. (csütörtök) 16:00-19:00
⏰ Jelentkezés: 2021. július 4-ig az online űrlapon:
🏠 Helyszín: 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/A – Gimes terem

Ellenállóak vagyunk-e a manipuláció nyelvi eszközeivel szemben? Mi történik, ha hallunk egy kifejezést? Hogyan hatnak ránk a különféle retorikai fogások? Ezekről a kérdésekről is szó lesz a Független Médiaközpont újságíróknak szóló műhelyfoglalkozásán. A cél, hogy a résztvevők azonosítsák a politikai és médiadiskurzusokban leggyakrabban megjelenő hatáskeltő, megtévesztő, félrevezető nyelvi eszközöket. A program praktikus készségeket kínál, amelyek a mindennapi munkában is hasznosíthatók.

A műhelyfoglalkozás két, másfél órás részből áll. Az első interaktív részben fontosabb nyelvi és retorikai jelenségekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők. A második rész az elsajátított készségek alkalmazására összpontosít.

A foglalkozás házigazdája Dr. Szilágyi Anna kommunikációkutató, akinek a média, a politika, és a nyelvhasználat összefüggéseit feltáró írásai rendszeresen megjelennek nemzetközi tudományos folyóiratokban, kötetekben, valamint hazai és külföldi lapokban. Az elmúlt években a Savannah College of Art and Design, a City University of Hong Kong és a Közép-európai Egyetem diákjainak tartott kurzusokat.

A foglalkozás programja:

15.30–16:00 – Regisztráció
16:00-17:30 – Nyelvi és retorikai jelenségek — hatáskeltés, manipuláció és újságírói nyelvhasználat
17:30-17:40 – Kávészünet
17:40-18:00 – Gyakorlati rész – az első részben bemutatott nyelvi eszközök felismerése szövegekben, különféle példák elemzése

Az ingyenes műhelyfoglalkozás  a Trolltalanítás című projekt része.