📆 Ideje: 2021. március 18. (csütörtök) 15:00-16:00-ig

A Független Médiaközpont szakmai konzultációt tart a megoldásközpontú újságírás (Solutions Journalism) iránt érdeklődő kollégáknak arról, hogyan alkalmazható az új módszer a közérdekű témák feldolgozásában, a közönség elérésében és a közösségépítésben. Szó lesz arról is, hogy a Médiaközpont hamarosan meghívásos pályázatot hirdet cikkek támogatására. A webinárium egy megoldásközpontú újságírást népszerűsítő regionális projekthez kapcsolódik, amelyben kilenc közép- és keleteurópai ország médiafejlesztési szervezetei vesznek részt a prágai Transitions https://tol.org/client/article/category/solutions-journalism irányításával.

A konzultációt Katus Eszter, az Átlátszó munkatársa vezeti, aki szerkesztőként és koordinátorként vett részt a Transitions e témával foglalkozó korábbi programjában. A rendezvény Zoom alkalmazással követhető élőben. A linket a Független Médiaközpont küldi el azoknak az érdeklődőknek, akik ezt az info@cij.hu címre küldött emailben kérik.

A megoldásközpontú újságírás (Solutions Journalism) elsősorban nem a problémákra, hanem azok megoldására koncentrál. Olyan modelleket mutat be például az oktatás, esélyegyenlőség, egészségügy, környezetvédelem területén, amelyek segítségével máshol is eredményt lehetne elérni. Ugyanakkor nem pozitív tartalmak közléséről van szó, hanem olyan tényfeltáró munkáról, amely részletekbe menően dolgoz fel egy témát, változást hozhat a közbeszédben és hatással lehet a szakpolitikára is.

A megoldásközpontú újságírás módszertana alapján készült cikkeknek tehát

  • egy társadalmi problémára adott válaszra kell összpontosítania,
  • pontosnak és alaposnak kell lennie,
  • a megoldás működőképességét adatokkal és bizonyítékokkal kell alátámasztania,
  • olyan modelleket kell bemutatnia, amelyek mások számára is alkalmazhatók lehetnek,
  • a cikkben a felmerülő problémákra, nehézségekre is rá kell világítania.