szakmai kerekasztal-beszélgetés a Független Médiaközpont szervezésében

📆 Ideje: 2022. május 31., kedd, 16:00 – 17:30
🏠 Helyszín: Sajtóház/MÚOSZ/Független Médiaközpont, 1064 Budapest, Vörösmarty utca 47/a
⏰ Regisztráció: 2022. május 26-ig az online űrlapon.

A rendezvény a Független Médiaközpont YouTube csatornáján élőben követhető: https://www.youtube.com/watch?v=a-0dXNtKPxA

Közéleti részvételt akadályozó stratégiai pereknek (Strategic Lawsuits Against Public Participation/SLAPP) hívják azokat a bírósági eljárásokat, amelyek célja, hogy a közéletben aktív civileket, újságírókat jogi eljárásokkal nyomás alatt tartsanak, megfélemlítsék őket és a hosszadalmas pereskedéssel az erőforrásaikat lekössék. Ez a módszer egyre elterjedtebb az Európai Unió országaiban, azonban sehol sincs erre vonatkozó szabályozás. Az Európai Bizottság ezért olyan irányelvet dolgozott ki, amely lehetővé tenné a tagállamok bíróságai számára, hogy a nyilvánvalóan megalapozatlan SLAPP ügyeket az eljárás korai szakaszában elutasítsák, míg a bizonyítás terhét és az eljárással járó költségeket az eljárást indító felekre hárítaná.

Milyen ügyeket értünk SLAPP alatt? Miről szól a tervezett uniós szabályozás? Vannak-e Magyarországon közéleti részvételt akadályozó perek? Egyebek közt ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat a kerekasztal beszélgetésen.

A beszélgetést Dojcsák Dalma, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza vezeti

Résztvevők:

  • Simon Éva, jogász, Civil Liberties Union for Europe
  • Bodrogi Bea, ügyvéd, a SLAPP irányelvet kidolgozó szakértői csoport tagja
  • Hüttl Tivadar, ügyvéd, Társaság a Szabadságjogokért

A rendezvényt a szólás- és médiaszabadságot segítő nemzetközi ernyőszervezet, az Ifex és a Magyar Újságírók Országos Szervezete támogatja.

Regisztrálás előtt olvassa el Adatkezelési Tájékoztatónkat!