Kutatás, újságírói segédanyagok, szakmai kerek-asztalbeszélgetések az Ifex támogatásával.

A járványhelyzetről szóló újságírói munkában a legnagyobb problémát az állami tájékoztatás alacsony színvonala és a kormányzat ellenséges magatartása jelentette. Ezt volt a fő tanulsága annak a kutatásnak, amelyet a Független Médiaközpont készített egy tízhónapos projekt részeként.

Az online kérdőívekre adott mintegy 120 válaszból és azt követő interjúkból kiderült, hogy a kormányzat jelentős mértékben korlátozta az információszerzés lehetőségeit, valamint az újságírók közérdekű információkhoz és nyilatkozókhoz való hozzáférését.

Továbbá a médiában dolgozók számára komoly akadállyá váltak a járványhelyzet által okozott személyes nehézségek, elsősorban a pénzügyi problémák és a helyzettel járó pszichés teher. Ugyancsak gyakorinak számítottak a megváltozott munkakörülmények miatt előálló problémák, mint például a szerkesztőségi munkarend változása, a csapatmunka hiánya, a munkaterhek és a munkaidő növekedése.

E témákról a Médiaközpont három online szakmai rendezvényt is tartott, amelyeket mintegy hétszázan tekintettek meg YouTube-on:

Újságírás koronavírus-járvány idején – 2020. december 10.

Újságírás karanténban – hosszú távú hatások és tippek a túlélésre – 2021. március 25.

Életmentő tájékoztatás – 2021. április 29.

Emellett két szakmai anyag is készült. Az egyik írás arról szól, hogy mi változott a karantén idején a  szerkesztőségi munkában és ami az, ami mindebből várhatóan tartósabban fennmarad. A másik kiadvány a hazai és a nemzetközi sajtóban megjelent kutatási, módszertani anyagokat gyűjteményét tartalmazza.

A projektet a szólás- és médiaszabadságot segítő nemzetközi ernyőszervezet, az Ifex támogatja.